Archieven

Ditjes en datjes van januari t/m mei

Dinsdag 14-01-2014
geduldIk begin zo langzaamaan het gewone leven weer op te pakken. Niet altijd even makkelijk maar het moet! De pijn in mijn keel bij het slikken is weer duidelijk aanwezig en ik maak me er zorgen om. Met het eten is het zelfs nog een graadje erger. Ik moet geduld hebben zegt Leo maar eerlijk gezegd twijfel ik eraan of het daar daadwerkelijk mee te maken heeft. Als ik in de spiegel kijk zie ik dat de plek van de behandeling er wat onrustig uitziet. Nog even aanzien maar  is ook mijn conclusie.

Geduld is een bloem die slechts in weinig tuinen bloeit.
Auteur onbekend

Woensdag 22-01-2014
Hier gaat alles weer redelijk zijn gangetje. Vorige week ben ik weer begonnen met werken. Ik werk nu 4 ochtenden van 4 uur. Ik vind het heerlijk om weer te werken maar ik merk dat dit echt wel de max is op dit moment. Ik heb al weer een aantal middagen liggen slapen en ook het concentreren gaat wat moeizaam. Ik hoop dat het snel weer beter zal gaan. Mijn “patatje met’ heb ik inmiddels op. Het was heerlijk maar het eten valt me toch wat tegen. Het slikken van vooral aardappels gaat steeds moeilijker in plaats van beter lijkt het wel. Sommige dingen gaan moeiteloos naar binnen en andere dingen doen echt pijn met het doorslikken. De structuur en de kruiden van het eten zijn hierbij bepalend. Het laatste hapje blijft altijd hangen en moet ik wegspoelen.

scriptieNelleke, die afstudeert als tandartsassistente heeft haar scriptie over hoofd- halskanker geschreven. Hierbij heeft ze wat informatie van mijn website gebruikt. Het is een goed leesbaar en vooral interessant stuk geworden. Ik heb de scriptie geplaatst in het hoofdstuk lotgenoten. Het is zeker de moeite waard om het te lezen.

Men leert alleen van iemand voor wie men sympathie heeft.
Goethe

Zondag 26-01-2014
Wat de oorzaak is weet ik niet maar ik word alweer wakker met pijn in mijn rug. Het zit middenin, een stukje onder de schouderbladen. Ik ben al even beneden maar word er misselijk van. Met 2 ibuprofens duik ik mijn bed weer in. Tot aan etenstijd lig ik te slapen. Raar, al die vage klachten van mij. Iedere keer is er weer iets anders. Vanwege wat vrouwenprobleempjes loop ik tussendoor ook nog bij de gynaecoloog. Over het slikken ben ik al helemaal niet tevreden. De komende week wil ik alleen maar zachte dingen eten die niet irriteren. Hopelijk gaat het daarna weer beter. Misschien ben ik onbewust toch behoorlijk gestrest door alle ongemakken en het werken.

Pijn doet een mens nadenken, gedachten maken een mens wijs, wijsheid maakt het leven draaglijk.
John Patrick

Zondag 16-02-2014
dennisEindelijk krijg ik op mijn werk het gevoel dat ik weer weet waar ik mee bezig ben. Eerder stond ik op de
automatische piloot. Uitbreiding van uren zie ik nog even niet zitten. Misschien als we terugkomen uit Tsjechië. Het eten van zacht voedsel verzacht wel wat maar lost het probleem niet op. De Hollandse yoghurt en wat ander zacht voedsel pak ik in voor volgende week want dan gaan weer een weekje naar Stefan, Katka en onze nieuwbakken kleinzoon Dennis. We moeten hem gewoon weer even vasthouden en bovendien is Katka jarig morgen. Goede reden toch?

fotoHet was geweldig maar donderdag kreeg ik pijn in mijn knie, arm en schouder. Dit werd steeds erger tot ik uiteindelijk vrijdagavond in Tsjechië op de EHBO belandde. Er zijn foto’s gemaakt en er is bloed afgenomen, de resultaten krijg ik mee voor mijn huisarts. Het is niet helemaal duidelijk of er een bacterie zit dus het advies is om bij Dennis uit de buurt te blijven, ook omdat hij nog niet alle inentingen heeft gehad. Ik krijg hele sterke medicijnen waarop ik thuis kan komen.

Geef zout noch raad voordat je erom wordt gevraagd.
Auteur onbekend

Donderdag 27-02-2014
Maandag bezocht ik de huisarts. Nou, ik heb weer wat hoor! De knie en arm worden onderzocht en hij denkt dat het jicht is. Voor de zekerheid wilde hij toch ook opnieuw bloed laten prikken. De uitslag hiervan heb ik dan donderdag. Vandaag belde hij of de nieuwe medicatie werkt. Nee, dus. Ik heb heel veel pijn in mijn arm en schouder en kan nu andere pillen ophalen. Op mijn werk heb ik mij helaas weer ziek moeten melden.

Met mijn tong gaat het nog steeds niet helemaal lekker. Ik ben zo bang dat er alweer een nieuwe plek zit. Ik voel me een beetje zielig en depri. Het goede nieuws is dat al die pijnstillers de pijn in mijn mond ook een beetje verzachten. Tot nu toe is er van mijn goede voornemens ook niets terecht gekomen. Wandelen doe ik nog steeds niet. De dokter belt als ik op bed lig. Uit het bloedonderzoek blijkt dat er wat ontstekingen in mijn lijf zitten. Doorgaan met de medicatie en maandag op het spreekuur komen. Voor de eczeem op mijn benen krijg ik een smeerseltje.

Gezondheid is het leven van het leven.
Ernst von Feuchtersleben

Maandag 03-03-2014
SAMSUNGHet is iedere dag weer een verrassing met wat voor kwaal ik nu weer wakker word. Ik voelde het gisteravond al opkomen en jawel hoor. Vandaag word ik wakker met een gigantische dikke lip. Ik heb dat in 2011 ook meerdere keren gehad. Ik ga op zoek en heb de medicijnen van toen bewaard omdat ze houdbaar zijn tot 2016. “Helpen goed” heb ik erop geschreven. Ik heb een afspraak met de huisarts voor mijn knie en arm dus dat komt mooi uit. Kan ik meteen vragen of ik die medicijnen weer mag gebruiken.

En jawel hoor, het mag en ik krijg een doosje voor de voorraad zodat ik ze in kan nemen zodra ik voel dat er hier of daar weer een zwelling ontstaat. Daarnaast nog wat dexamethason voor als de andere pillen niet genoeg helpen. Voor wat betreft de knie en arm moet ik nog een week doorgaan met de medicatie en dan nog een week afbouwen. Daarna volgt er opnieuw een bloedonderzoek.

Zaterdag 15-03-2013
papa 90 jaar 2Gelukkig zijn er ook leuke dingen in het 1e kwartaal. Terwijl mijn moeder in november 90 jaar is geworden is mijn vader dat op 14 maart. Hij viert het vandaag in het huis waar ze wonen op het balkon van de Elzenhof. Wat is het gezellig en wat genieten mijn ouders van alle belangstelling. Het blijkt wel dat ze geliefd zijn want er zijn wel 40 mensen geweest.

Het leven is bedoeld om te worden geleefd en nieuwsgierigheid moet levend worden gehouden. Men moet nooit, om welke reden dan ook, het leven de rug toekeren.
Elanor Roosevelt

Maandag 24-03-2014
maagpijn 2Vanaf half februari loop ik al met pijn in mijn knieën. Inderdaad knieën. Mijn andere knie doet nu ook mee.  Zoals afgesproken moest ik terug op het spreekuur bij de huisarts komen als de klachten nog niet weg zijn. Dat doe ik dan maar. Inmiddels heb ik ook weer bloed laten prikken dus daar kan ik ook meteen naar vragen. Ik heb een dubbele afspraak want ik zit zo ondertussen ook nog behoorlijk met mijn tong in mijn maag (leuke woordspeling) en daar wil ik even over praten.

Als ik mijn vinger recht onder mijn huig in mijn keel steek voel ik overdwars een verdikking zitten. Dit voel ik al weken en ik vraag me af of het opgezette smaakpapillen zijn of dat het littekenweefsel is. Dieper in mijn keel voel ik heel duidelijk weer een pijnlijke plek zitten. Ik heb er weer behoorlijk last van en de pijn in mijn rechteroor is ook weer terug. Ik hoop dat ik duidelijkheid krijg wat de verdikking is zodat ik kan besluiten of ik een extra controle in het AVL zal aanvragen.

En zo bezoek ik de huisarts maar weer. De bloeduitslagen zijn iets beter dan de vorige. Wat mijn knieën betreft gaan we nog 1 maand door met de medicijnen maar dan moet het ook helemaal over zijn. Zo niet dan dan word ik doorgestuurd naar de reumatoloog. Oh, dat is mooi want met die medicijnen heb ik ook minder pijn in mijn tong, dat is dan weer het voordeel.  Hij bekijkt mijn tong nog even maar voorzover hij het kan zien ziet het er goed uit.

Road direction signs with arrows and question mark.Sky background.Tja, wat moet ik nu. Ik had graag gezien dat er een advies uitgekomen was maar daar brandt hij zich niet aan natuurlijk. Ik moet echt zelf beslissen over het hoe nu verder en dat is lastig. Mijn ervaring leert me dat ik nog even kan wachten met een extra controle zeker als de pijnstillers weer helpen. Een behandeling met laserresectie wil ik toch niet meer laten doen want daar heb ik geen vertrouwen meer in.  De andere opties zijn veel ingrijpender en dat zie ik ook niet zitten.

Ik werk nog steeds 4 ochtenden en van het opbouwen naar 100% herstel is nog niets gekomen. Jammer maar buiten de lichamelijke klachten ben ik in mijn hoofd nog steeds met maar één ding bezig. Mijn ziekte, angst, de vraag over het hoe nu verder; ik krijg het maar niet opzij geschoven. Wat een geklaag zo in het eerste kwartaal. Het kan bijna niet anders dan dat het volgende kwartaal beter wordt. Dat moet haast wel want dan zien we de kleine Dennis weer. Sorry, en Katka en Stefan ook natuurlijk :-).

Aanvallen: Je moet zo laat mogelijk aanvallen, maar eerder dan je tegenstander.
Rohman

Maandag 28-04-2014
anke
In de rubriek lotgenoten heb ik een verhaal toegevoegd van een vader die vertelt over de ervaringen binnen het gezin met en over zijn zieke dochter. Het is een aangrijpend verslag van een drama dat niemand wil meemaken.

Gelukkig hebben we de foto’s nog….

Donderdag 17-04-2014
De klachten zijn wat naar de achtergrond geschoven en we rommelen gewoon maar weer door. Stefan, Katka en Dennis komen vanavond voor een aantal dagen naar Nederland. We hebben er zin in om Pasen met z’n allen door te brengen. Dennis is flink gegroeid en is een blije baby. Hij lacht de hele dag. Hij is gek op aandacht en laat dat duidelijk merken. Als trotse oma ben ik heerlijk met hem uit wandelen geweest en kon ik niet stoppen met knuffelen. Het was echt een feestje.

IMG_0549

Ik hoop voor jou dat je zult ontdekken waar je echt goed in bent en wat je echt wilt doen. Dat je de moed zult hebben en het geluk die je dromen laat uitkomen.
Auteur onbekend

Donderdag 08-05-2014
Ondanks alle ongemakjes ben ik inmiddels opgeklommen tot 24 uur werken per week en vanaf volgende week wordt dat 28 uur. Zo hoop ik mezelf aan het eind van deze maand voor 34 uur ofwel 100% hersteld te melden. Voor het zover is heb ik eerst nog een afspraak bij de huisarts voor het jaarlijkse risicospreekuur.

rotsenMijn cholesterol is dik in orde net als mijn gewicht en de suiker. De hartslag is mooi regelmatig maar wel aan de lage kant. De bloeddruk is te laag en het bloedonderzoek heeft uitgewezen dat de nierfuncties te hoog zijn. Ik moet nu gedurende 2 weken de medicijnen om de hartslag regelmatig te houden halveren. Daarna opnieuw laten bloedprikken om te kijken of de nierfuncties beter zijn geworden. Zodra de uitslag bekend is word ik gebeld om deze uitslag te bespreken. Ik  geef het medicijngebruik de schuld en maak me er niet druk om. Als je een auto naar de garage brengt vinden ze ook altijd wel wat.

Een van de geheimen van het leven: van struikelstenen springplanken maken.
Auteur onbekend


Donderdag 22-05-2014
De pijn in mijn mond geeft inmiddels zoveel klachten dat ik vorige week heb gebeld naar het AVL ziekenhuis om de controle afspraak te vervroegen. De afspraak staat voor volgende week woensdag gepland en dat vond ik prima. Wat ik niet heb voorzien is dat de pijn bij het eten en slikken met de dag steeds heftiger wordt. Ik durf mijn eten bijna niet meer door te slikken dus probeer ik zoveel mogelijk de zachte groenten of pasta te eten. Hoewel ik inmiddels moeiteloos mijn vinger in mijn keel kan stoppen om de te plek op de tongbasis te bevoelen lukt het me nu niet meer omdat het te pijnlijk is. Bovendien lijkt de plek ook steeds dikker te worden.

slapende-hondenIk zit huilend op de bank. Ik heb al 2 weken geen pijnstilling genomen omdat ik precies wil weten wat ik voel zodat ik dat aan de specialist kan vertellen. Wat moet ik doen? Om een afspraak voor morgen in het AVL te vragen lijkt me weer wat overdreven. Ook moet ik werken morgen en wil ik daar geen slapende honden wakker maken. Leo vindt het genoeg geweest en zegt dat ik weer pijnstilling moet nemen. Ik heb een aardige huisapotheek opgebouwd. We besluiten om de Celebrex capsules weer te nemen. Deze heb ik eerder voorgeschreven gekregen door de specialist dus dat lijkt ons de beste keus. Hopelijk helpt het snel.

Ik word een beetje depressief van de ontwikkelingen maar ik kan niet langer doen alsof het wel meevalt. Terwijl ik vorige week nog wilde denken dat ik misschien wel weer 100% kan werken lijkt het er nu op dat me dat niet gaat lukken. Hoe moet dat in godsnaam aflopen! Ook had ik me voorgenomen om geen laserresectie meer toe te staan omdat ik het zinloos vind en omdat de pijnklachten al heel snel weer terugkomen. Nu zal ik echter zo blij zijn als hij dit nog één keer wil doen omdat dit wel de meest gunstige behandeling is waarbij ik de minste schade over houd.

Als u wilt dat uw dromen werkelijkheid worden, word dan wakker.
Piet Theys