Een nieuwe baan, sollicitatie

Belangrijk om te weten!

Stel je voor dat je na 2 jaar ziekte je ontslag krijgt. Waarschijnlijk kom je dan in de WIA of kom je gedeeltelijk in de WIA en gedeeltelijk in de WW (als je niet bij de oude werkgever kunt blijven). Als het zeker is dat je nooit meer kunt werken ben je duurzaam arbeidsongeschikt. In alle overige situaties moet je je blijven inspannen om “eventueel gedeeltelijk” weer aan het werk te gaan. Re-integreren dus.

Vanaf 1 januari 1998 geldt de Wet op de Medische keuringen. In deze wet staat onder andere dat de toekomstige werkgever geen medische keuring mag eisen en aan jou geen vragen mag stellen over je gezondheid. Als het duidelijk is dat voor je nieuwe baan bijzondere medische eisen nodig zijn voor wat betreft je gezondheid mag een medische keuring wel.

Er gelden wel regels van de goede trouw. Als je weet dat de kans groot is dat je in je nieuwe baan veel ziekteverzuim kunt krijgen dan ben je verplicht dit in het sollicitatiegesprek te vermelden. Volgens de rechtspraak van de hoge raad kun je ontslag op staande voet krijgen als je tijdens de sollicitatie niets vertelt over een ernstige ziekte of een ernstig gebrek waarbij je kans hebt op extra ziekteverzuim. Het kan ook een reden zijn voor de werkgever om tijdens de ziekte je salaris niet door te betalen.


Voorbeeld:
Jan moet naast de controles ook 1x per maand een kleine behandeling ondergaan waarna hij dan 2 dagen ziek is. De oude werkgever heeft Jan het advies meegegeven om hier bij zijn sollicitatie niets over te zeggen. Ook adviseert hij Jan om tijdens het sollicitatiegesprek niets te zeggen over het controle bezoek 1 keer per maand.

De nieuwe werkgever mag niet naar Jan zijn gezondheid vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Dit is bij de wet verboden. Jan wil de baan erg graag hebben en besluit om inderdaad niets te zeggen. Jan heeft de baan gekregen en meldt zich ziek voor zijn maandelijkse ziekenhuisbezoek. De maand erna doet hij dit weer. Als hij zich in de derde maand weer ziek meldt begint zijn nieuwe werkgever argwaan te krijgen. Hij kan Jan niet 2 dagen per maand missen en stapt naar de rechter.

De rechter beslist dat de werkgever die 2 dagen per maand geen loon aan Jan hoeft te betalen. De werkgever is het hier niet mee eens en stapt naar de Hoge Raad. De werkgever wordt in het gelijk gesteld. Het verzwijgen van een ernstige ziekte en de ziekenhuisbezoeken had Jan niet mogen doen. Jan krijgt op staande voet ontslag.


Zie Arbeidsrechter
WAZO wet arbeid en zorg, zoekgegeven ziekte en sollicitatie, 6.3.1.
Vervullen van een vacature, 6.3.1.3.D, laatste alinea.