Checklists

Maandag 21-01-2008
Mijn ervaring is dat als je een pdt behandeling in de mond moet ondergaan je jezelf niet goed genoeg kunt voorbereiden. Ik ga hierbij op mijn eigen ervaring van de 1e pdt af en kan nog geen vergelijk maken met de 2e pdt behandeling.

TIP:
Informeer bij de tandarts wanneer de halfjaarlijkse controle is. Ga liever vlak voor de pdt of ruim na de pdt behandeling op controle. De mond is na de pdt extra gevoelig.

TIP:
Informeer de huisarts over de datum van de PDT behandeling. De eerste drie maanden mogen geen onderzoeken aan de ogen worden gedaan. Verder dient men bij calamiteiten het lichtschema in acht te nemen.

TIP:
Omdat de tong na de belichting behoorlijk opgezwollen is kun je alleen door de neus ademhalen. Als je zwaar ademt als je door de neus adem haalt neem dan een flesje Otrivin neusspray mee. Dit kan zonder problemen gebruikt worden zowel vóór als na de belichting en geeft meer lucht. Het spoelen met ijswater geeft verlichting in de mond. Vraag hierom als het niet naast je bed staat.

Op de dag van de belichting mag je als alles goed gaat ’s avonds naar huis. Toch moet je er rekening mee houden dat je misschien een nachtje moet blijven. Wat neem je mee?

TIP:
Laat sierraden en kostbaarheden thuis. Ook het horloge mag thuisblijven. Op iedere kamer hangt een klok die je vanaf het bed goed kunt zien. In het ziekenhuis is mobiel bellen op de afdeling toegestaan. TV aansluiting is gratis.

a207[1]

Deze lijst is erg handig voor de eerste weken. Per dag kan worden aangeturft welke medicijnen wanneer worden ingenomen, wanneer er iets gedronken of gegeten is en wat het gewicht op die dag is. De verpleegkundige vraagt hiernaar bij de telefonische controles. Ook kunnen de eventuele eigen medicijnen op deze lijst worden ingevuld.

TIP:
De paracetamol zetpillen mag je 4 keer per dag. De morfine zetpillen 6 keer. Gebruik ze ook, zeker in het begin. Denk erom: niet te vroeg beginnen met afbouwen! Er wordt niet voor niks gezegd dat je pas na 5 á 6 weken kunt beginnen met afbouwen.

De eerste dagen na de belichting zou het kunnen dat je last krijgt van slijmvorming in de keel. Dit is heel vervelend en is moeilijk weg te slikken. Vraag naar de zoutoplossing als je last hebt van slijmvorming. De zuster kan aan de buitenkant niet zien wat jij voelt. In het bestandje staat hoe je zelf thuis een zoutoplossing kunt maken. Dit heeft dezelfde werking als het Na-cl zout uit het ziekenhuis en is een stuk goedkoper. Ook staan er tips op voor de eventuele droge mond na de pdt.

TIP:
Het zou kunnen dat het spoelen met de perio-aid pijnlijk is. In dat geval mag het spoelen met perio-aid ook in warm water.