FOSCAN en de bijwerkingen

Maandag 31-03-2008

a274[1]Het is alweer een tijdje terug dat ik bij de huisarts ben geweest dus die vereren we vandaag maar weer eens met een bezoekje. Ik heb de klachten opgespaard dit keer want ik wil niet die vervelende patiënt zijn die alweer komt zeuren. Voor het vocht in de benen krijg ik plaspillen, voor de neus een neusspray en voor de handen en nek een vette zalf en een koelzalf.

Alle PDTers opgelet:
De inspuiting met foscan was op 6 oktober, 5,5 maand terug dus. Het opbouwen van het licht en dan met name zonlicht is in deze periode niet zo heftig als in de zomermaanden. Nu het voorjaar eraan komt en de zon zich wat meer laat zien ben ik graag buiten. Verbranden doe ik normaal gesproken bijna nooit. Gisteren en eergisteren ben ik een tijdje in de tuin bezig geweest. Nu voelt mijn gezicht jeukerig aan en sinds een paar dagen heb ik last van branderige en zere handen en polsen.

a275[1]Na gisteren is nu ook mijn nek aan de beurt. Het ziet wat rood en pukkelig. Het koelen met water of een ijsklontje geeft wat verlichting.

Mijn huisarts heeft zich inmiddels wat verdiept in de lichttherapie en is tot de conclusie gekomen dat er nog niet zoveel bekend is over alle mogelijke bijwerkingen van de foscan. De rode bultjes kan hij niet helemaal verklaren maar het jeukerige en branderige gevoel geeft hem wel te denken. Juist omdat dit precies op de onbedekte plaatsen zit. De voorgeschreven koelzalf zal naar verwachting niet helpen maar wel wat verlichting van de klachten geven.

Eenmaal thuis bel ik voor de zekerheid nog even met het AVL. Ik wil graag weten of dit inderdaad nog een bijwerking van de foscan kan zijn. De verpleegkundige pakt het dossier erbij en pleegt overleg met de KNO arts. Aanstaande dinsdag 1 april moet ik even op controle komen.

a276[1]Natuurlijk heb ik op internet gezocht naar de bijwerkingen van foscan en stuitte op een interessant Europees onderzoeksrapport. Bij de risico’s over het gebruik van foscan staat het volgende: “Patiënten die foscan krijgen toegediend, moeten tot wel 6 maanden na injectie blootstelling aan fel licht vermijden om brandwonden te voorkomen”. Ook op andere sites wordt de periode van 6 maanden genoemd. Eigenlijk is hiermee mijn vraag over de bijwerking van foscan beantwoord. De afspraak van dinsdag ga ik maar afzeggen.

Verander tegenslag in een raadsel dat je met plezier gaat oplossen.

Klik om verder te lezen op: opname

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.