De WIA komt er aan

Belangrijk om te weten!

w37[1]Wie na 29 december 2005 langdurig ziek wordt komt niet meer in de WAO maar in de WIA. WIA is de afkorting van wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Het uitgangspunt van deze wet is dat je ook als je ziek bent toch bijna altijd wel in staat bent om iets te doen. Dit wordt dan berekend en het gedeelte wat over blijft wordt het WIA percentage.

Uit de WIA kun je recht hebben op één van de volgende twee uitkeringen:
1. IVA: Inkomensvoorziening volledig duurzaam arbeidsongeschikten. Voor diegene die 100% afgekeurd is en dit naar verwachting ook zal blijven.
2. WGA: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Voor diegene die tussen de 35% en de 80% arbeidsongeschikt is en voor diegene die op dit moment wel volledig arbeidsongeschikt is maar waarvan men verwacht dat hij in de toekomst wel weer (gedeeltelijk) zal kunnen werken. Het UWV toetst regelmatig of je alweer meer kunt werken.

De meeste mensen komen in de WGA terecht. De werkgever kan zich hiertegen verzekeren en moet dan WGA-premie betalen. De werkgever mag ook besluiten om zich niet te verzekeren voor de WGA. Het bedrijf wordt dan een eigenrisicodrager genoemd. Als jouw werkgever eigenrisicodrager is dan moet de werkgever 10 jaar lang jouw WGA-uitkering betalen en/of zorgen voor re- integratie. Na 10 jaar neemt het UWV de betaling over.

De re-integratie wordt begeleid door het UWV. Zij hebben ook contracten met re-integratie bedrijven. Het UWV blijft toezicht houden op de voortgang en de kwaliteit van de re-integratieactiviteiten.


Voorbeeld:
Jan is inmiddels zo’n 20 maanden ziek. Hij ontvangt de eerste brieven van het UWV over de naderende WIA. Nou Jan, als je eenmaal in deze stroom zit kun je het beste een hele dikke ordner kopen om alle post van het UWV in te bewaren. Je krijgt te maken met een groot log orgaan en heel veel post. Jan is gelukkig erg netjes en hij stopt alle brieven van het UWV en alle adviezen van de bedrijfsarts netjes in de ordner. Zo houdt hij een beetje overzicht.

Hoewel het al wel duidelijk is dat Jan volledig zal herstellen zegt de bedrijfsarts toch dat hij een WIA uitkering moet aanvragen. Zo gezegd, zo gedaan en de hele papierwinkel wordt in gang gezet.

Na enkele weken ontvangt Jan een uitnodiging om bij de verzekeringsarts van het UWV op het spreekuur te komen. De dikke ordner met alle brieven en aantekeningen neemt hij mee. Jan is ervan overtuigd dat hij binnenkort weer 100% hersteld zal zijn. De verzekeringsarts is het hiermee eens en vraagt aan Jan wat hij dan eigenlijk op zijn spreekuur komt doen.

De verzekeringsarts legt uit dat Jan helemaal niet verplicht is om een WIA uitkering aan te vragen. Als je verwacht in de loop van het 2e- of 3e ziektejaar volledig hersteld te zijn kun je samen met je werkgever aan het UWV vragen om de wachttijd voor de WIA te verlengen. Dit scheelt veel administratieve rompslomp voor de werkgever, voor jou en voor het UWV.


Zie UWV, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen 

Zie het ziekteverzuimbeleid van jouw werkgever
Zie het re-integratiebeleid van jouw werkgever


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.