Inspuiting

Woensdag 29-07-2009
a416[1]De foscan is dik en stroperig. Het inspuiten kan pijn doen. Het injecteren van de stof moet minimaal 6 minuten duren. Au, au, dat doet zeer. Eerst de bovenarm en daarna de schouder. Het is niet te harden. De arts stopt totdat de pijn wegtrekt. Dit gaat zo door totdat de spuit leeg is.

a417[1]De narcotiseur stelt voor om voortaan eerst wat lidocaine door de aderen te spuiten. De foscan mag niet verdund worden maar de lidocaine kan ook wat eerder ingespoten worden en daarna nagespoeld. Hadden ze dat niet ff eerder kunnen bedenken? Nu dus nog maar even zo. De spuit met goud wordt handmatig ingespoten in 6 minuten.

Ik zal geen Marga heten als ik nog niet een laatste vraagje moet stellen terwijl de arts de foscan aan het inspuiten is. Op die manier doen we allebei wat hè.

V: Wordt deze behandeling ook in andere ziekenhuizen gedaan?
A: Jawel, in drie andere ziekenhuizen waaronder Utrecht. Dit heeft niet alleen met kennis te maken maar ook met geld. De foscan wordt gezien als een duur medicijn en de behandeling wordt door de verzekering maar voor 80% vergoed. Het restant van 20% van de behandelingskosten wordt door het ziekenhuis uit eigen portemonnee betaald.

V: Waarom kan de foscan niet alleen in mijn tong ingespoten worden?
A: Hier is studie naar gedaan en in de toekomst zal dit mogelijk zijn, wellicht met een ander medicijn. Voordat het zover is moet er nog veel onderzoek gedaan worden. Het zal zeker nog enkele jaren duren maar dan zal deze behandeling ook locaal en op grotere schaal gebruikt kunnen worden.

a418[1]Voor een lotgenoot vraag ik of het ziekenhuis in Rotterdam deze behandeling ook doet. Nee dus en ik raak een gevoelige snaar. Mijn arts heeft samen met collega’s uit Rotterdam veel aan onderzoek gedaan. Helaas hebben ze daar niet de middelen om de behandeling verder te financieren. Ik vind het vreemd en vraag naar AGIS omdat die volgens de uitzending in Nova wel alles vergoedt. Achteraf bleek dit dus niet zo te zijn. Ook ziekteverzeke- raar Agis vergoedt maar 80%.