Vakbond

Voor hulp bij problemen op het werk kun je ook terecht bij de bond. Ook hier geld dat je lid moet zijn om aanspraak op kosteloze hulp te maken. De vakbond geeft advies of verwijst je door naar een jurist als ze je zelf niet kunnen helpen.

Ikzelf adviseer iedereen om zich aan te sluiten bij een vakbond. Niet zozeer voor hulp bij problemen op de werkvloer maar meer om het werk wat zij verrichten.

Een grote vakbond heeft veel macht bij CAO onderhandelingen. Een CAO is een overeenkomst tussen werkgevers en werknemers waarin de wederzijdse rechten en plichten zijn vastgelegd. Bij zo’n overeenkomst gaat het dan vaak over betere arbeidsvoorwaarden zoal onder andere het loon, werktijden, pensioen, vakantiedagen enzovoorts. Hoe meer leden een vakbond heeft, hoe meer druk ze kunnen uitoefenen bij CAO onderhandelingen. Bij een door de vakbond georganiseerde staking zal het salaris van de stakende werknemer betaald worden uit de stakingskas van deze bond.

Er wordt vaak gezegd dat de contributie voor een vakbond veel geld kost. Gezien het werk dat zij verrichten vind ik dit reuze meevallen. Bovendien is er in verschillende CAO’s geregeld dat de belastingdienst een stukje mee betaalt aan de contributie. Het belastingvoordeel dat dit oplevert wordt dan 1 x per jaar verrekend met het salaris.

Klik om verder te lezen op: belasting