Verpleegkundige

Dinsdag, 08-06-2010

a727[1]

De wekker maakt ons alweer vroeg wakker. De vakantie is voorbij en we gaan meteen over tot de orde van de dag. We hebben 2 afspraken in het AVL staan voor vandaag. Om 8.30 uur bij de verpleegkundige en om 10.00 uur bij de anesthesist. Om 8.15 uur lopen we naar de wachtruimte. We geloven onze ogen niet. Het is toch wel dinsdag vandaag? De hele wachtkamer is nog leeg. Dat is raar, waar is iedereen?

a728[1]

Er zijn niet alleen nog geen patiënten, ook de doktoren, assistenten en baliemedewerkers zijn er nog niet. Klokslag 8.30 uur komt de hele meute aanlopen. Er komt leven in de brouwerij, de telefoons gaan over en zo langzamerhand druppelen de patiënten ook binnen. We zijn nog nooit zo vroeg geweest dus dit is een heel nieuwe ervaring.

Ook de verpleegkundige is gearriveerd en ze komt ons halen. Als eerste worden de persoonlijke gegevens, contactpersonen, telefoonnummers, aandoeningen en overige gegevens op juistheid gecontroleerd.

De behandeling wordt in het kort uitgelegd maar erg veel wijzer word ik er niet van. Het is wel grappig want de verpleegkundige zegt dat ik als ervaringsdeskundige zo ondertussen wel weet hoe het er op de operatiekamer aan toe gaat. Ik heb hierover ook geen vragen maar ik zou geen Marga heten als ik geen briefje met vragen mee heb. Nouja, briefje………. In de auto gisteren heb ik het één en ander achterop een kassabonnetje geschreven.

Vragen:
V: Krijg ik last van littekenweefsel of brandwonden?
V: Wordt het litteken onder op de tong ook meteen weggesneden?
V: Hoe groot is de plek die op mijn tong weggehaald wordt?
V: Hoe lang moet ik na de ingreep in het ziekenhuis blijven?
V: Kan ik eten na de ingreep?
A: Op al deze vragen is geen passend antwoord te geven. Voordat er gesneden wordt zal er eerst een onderzoek gedaan worden. Dit is hetzelfde onderzoek wat ik al eerder heb gehad en heet onderzoek onder narcose. Daarna wordt er pas een stukje uit de tongbasis gesneden en misschien ook onder de tong.

V: Wat is het verschil tussen een gewone CO2 laserbehandeling en laserchirurgie?
A: Bij een CO2 laserbehandeling wordt de tumor verdampt en bij chirurgie wordt er met behulp van een laserstraal daadwerkelijk gesneden.

V: Waarom moet er geen hartfilmpje gemaakt worden?
A: Als er korter dan een half jaar terug nog een hartfilmpje is gemaakt is het niet altijd nodig om dit nogmaals te doen. Als de arts dit nodig zou vinden had hij het apart vermeld in mijn dossier.

V: Ik zou graag op een 1 persoonskamer willen, kan ik een voorkeur opgeven?
A: Dat kan altijd maar dat wil niet zeggen dat dit ook toegekend wordt. De ernstigste patiënten krijgen uiteraard voorrang en de reden van het verzoek wordt bekeken. Nou, die goede reden is er wel hoor. Ik wil nog wel eens snurken en dat is heel onplezierig voor een medepatiënt.

V: Leo wil graag weten of hij direct na de behandeling en voor mijn ontslag het recept voor de pijnstilling kan meekrijgen. Hij heeft dan alles alvast in huis.
A: Dat moet geen probleem zijn en moet op de afdeling overlegd worden.

V: Hoe lang duurt de operatie?
A: Voor de totale behandeling is 75 minuten ingepland, voor de ingreep zelf 45 minuten. Ze kijkt nog even in de computer of de opnamedatum al bekend is maar er staat nog niets in. Op woensdag worden de afspraken gemaakt dus ik hoop maar dat ik morgen gebeld wordt.