Dag 2, naar huis

Dinsdag, 18-10-2011
g82g0ol7Ik heb tot vanmorgen 5 uur geslapen en werd wakker van pijn in mijn keel en tong. Gelukkig heeft de zuster de diclofenac al klaar gelegd op het nachtkastje. Ik krijg de medicijnen in de vorm van een zetpil. Wat is het een heerlijk gevoel dat ik de pijn die ik gisteren nog had nu niet meer voel. Zou dat komen omdat het weggesneden is of omdat ik zulke zware pijnmedicatie heb op dit moment?

Nu is het half zeven en de zuster komt de paracetamol brengen. Het is belangrijk om die met regelmaat in te nemen zodat ik een spiegel opbouw waardoor ze het beste werken. Als ontbijt neem ik de koude yoghurt en dat gaat goed. Voor mijn neus gebruik ik de kleine vierkante gaasjes die ik dan oprol zodat ze in mijn neusgat passen.

Zodra ik deze eruit haal begint mijn neus weer opnieuw te bloeden en dat wil de zuster eerst met de zaalarts bespreken voordat ik naar huis ga. Ze heeft nog wel een tip. Snuit een keer goed je neus want het kan best zo zijn dat er een beschadiging of een stukje geronnen bloed zit wat scherp is en wat het wondje open houdt. De beademing is door de neus gegaan dus dat zal inderdaad wel de reden zijn. En ik dacht juist dat ik niet mocht snuiten. Ik probeer het meteen en een kwartiertje voordat de zaalarts komt is het bloeden al gestopt.

ppaacxy9Ik ben inmiddels in de kleren en klaar om te gaan. Ik probeer nog wat foto’s van mijn mond te maken maar het lukt niet helemaal. Misschien moet ik het thuis nog eens proberen. Nu alleen nog op de zaalarts wachten. Ik mag inderdaad naar huis, we bespreken de medicatie en de receptioniste gaat voor mij de afspraak met de tandarts en de chirurg maken.

Fentanyl 25 mcg/ur, 1 per 3 dagen, morfinepleisters
Fentanyl instanyl neusspray 50mcg, 6x daags 1 spray, maximaal 10 per dag,
Paracetamol 1000 mg, 4x daags 1, zetpil, pijnstiller
Magnesium 724 mg, 2x daags 2, tegen verstopping

wmjoduvvDe vorige keer heb ik diclofenac voorgeschreven gekregen omdat ik niet tegen de vloeibare morfine (oramorph) kon. De fentanyl kan ik wel verdragen. Omdat morfine een opiaat is wil de arts de escapemedicatie van hetzelfde hebben. Daarom krijg ik de fentanyl (morfine) neusspray naast de pleisters. Deze spray heeft zowel een pijnstillende als genezende werking in het hele behandelde gebied.

Primperan 20 mg heb ik nog in voorraad. Indien nodig mag ik 4x daags 1 zetpil, tegen de misselijkheid nemen. De spoelmiddelen die helpen ontstekingen tegen te gaan heb ik ook nog. Corsodyl, 2x daags 15 ml, spoelen tegen ontsteking en/of Flagyl 200 mg/5ml, 3x daags 12,5 ml, tegen infectie, slechte adem. Makkelijk hoor, zo’n grote huisapotheek.

Ik ga Leo bellen om te zeggen dat hij me op mag halen. Ik kom zo snel mogelijk zegt hij. Nou doe maar rustig aan hoor, ik loop niet weg. Zomaar ineens word ik misselijk en draaierig. Het zal toch niet? Vlak daarna moet ik spugen en is mijn maag weer leeg. Ook begint de neus meteen weer spontaan te bloeden. De zuster geeft mij een primperan (metoclopramide hci) tegen de misselijkheid en ik ga even liggen. Ik lig te slapen als Leo komt. Samen pakken we mijn spullen in en zijn klaar om te gaan.

63rip28xIk blijf zo lang mogelijk liggen en tel mijn tenen nog maar eens na terwijl Leo bij de receptie de afsprakenkaart ophaalt. De eerstvolgende controle, uitslag van de biopten en de afspraak met de tandarts is op vrijdag 28 oktober. Ik word om half 11 verwacht bij mijn arts en om 11 uur bij de tandarts.

De verzorging hier in het AVL ziekenhuis is zoals altijd weer goed en vriendelijk geweest. Wat mij hier ook goed bevalt is dat men niet om de zaken heen draait en men het gewoon eerlijk zegt als er iets niet gegaan is zoals eigenlijk had gemoeten. Zo vertelde de zuster in de wachtruimte voor de o.k. meteen dat ze door het bloedvat had heen geprikt en ook de chirurg zei meteen dat het hoekje van de tand beschadigd is door de laser. Dat vind ik knap en hoewel dat ook zo hoort is dat stukje eerlijkheid en beleefdheid elders vaak ver te zoeken.

Op de terugweg halen we meteen de medicijnen op. Dan hoeft Leo er straks niet meer uit. Eenmaal thuis duik ik meteen mijn bed in. Ik ben zo moe dat ik niet eens meer weet hoe ik thuisgekomen ben. Ik word wakker als zuster Leo boven komt. Tijd voor je pillen…………. Wat een timing, ik ben er precies aan toe. Mijn stem klinkt schor. Het komt vast door al dat gerommel bij mijn stembanden in de buurt. Bij de voorgaande keren had ik daar ook last van. Makkelijk hoor als je het kunt vergelijken.

fk8c1aezIk ga naar beneden waar Leo in gevecht is om het doosje Fentanyl instanyl neusspray open te maken. Deze sluiting is niet alleen kindveilig maar ook Marga proef. Logisch ook want het is gevaarlijk spul. Ik moet beginnen met 6x daags 1 dosis met een escape naar maximaal 10x. Dit gedurende 2 weken, daarna gaan afbouwen bij een pijncijfer dat lager is dan 4.

Oh jee, mijn neus bloedt weer. Dat komt vast van het voorover zitten. Ook daar schrik ik niet van, ik weet waar het van komt. Het moet vandaag wel stoppen zei de dokter. Het bloedt zo weinig dat ik dat maar als gestopt beschouw. Mijn gezicht heeft nog steeds een gezonde rode kleur. Dat komt vast weer van de operatielampen van gisteren.

Hoewel, ik denk ook dat ik wat verhoging heb. Morgen de thermometer maar eens opzoeken want die ben ik vergeten klaar te leggen. Ik krijg het maar niet warm vandaag. Een vreemde gewaarwording want zelfs de gebruikelijke opvliegers blijven weg.

mhgzu8bcMijn stem wordt steeds meer schor. Ik kan zo meedoen in de reclame van “Bel je schor met Simpel.nl”.

Treur niet te lang om stukgeslagen hoop. Krabbel op en begin helemaal opnieuw.

Klik om verder te lezen op: herstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.