Terugblik op het afgelopen jaar…..

ig5hbeneEr zijn 3 maanden om na laserresectie 1 en het gaat heel goed. Mijn arts is geïnteresseerd in de Carcinae, het Tsjechische drankje. Dit drankje werkte positief op het slijmvlies. Ik mag een half jaar wegblijven tot de volgende controle.

sxl3nm0gTijd voor het borstonderzoek, alles is prima in orde. Ik heb nog steeds pijn met slikken, vooral ’s morgens. In de loop van de dag gaat het beter. Met regelmaat heb ik last van oedeem in het gezicht. Soms ben ik zelfs bijna onherkenbaar.

1euxyudqEr zit weer een plekje op mijn tong en de pijn in mijn tong en oor neemt toe. Na een kort beraad besluiten we om een tussentijdse controle aan te vragen. De arts neemt geen risico en er wordt meteen een onderzoek onder narcose en laserresectie ingepland.

8b2jsza3De oedeemvorming in mijn gezicht begint irritant te worden. Ik maak foto’s en bespreek dit met de hoofd-hals chirurg. De laserresectie 2 is weer achter de rug en er zijn biopten genomen. Nu kan ik weer gaan opknappen.

ldjlm2wuDe eerste controle na de operatie. De wond geneest goed maar de biopten wijzen weer carcinoma in situ uit. Dat is niet slecht maar ook niet goed. Het is een voorstadium wat nog niet de naam kanker draagt. De pijn in mijn tong en oor neemt toe.

ye0m8dqlHet wordt niet beter maar slechter. We gaan op vakantie maar dat viel wat tegen. Door mijn slechte conditie hebben we weinig gewandeld. Het eten ging niet zo goed, de oedeem in mijn gezicht nam toe en de pijn ook.

5b009bn7Er is met het blote oog wel een verkleuring van het slijmvlies te zien maar dit baart geen zorgen. Het feit dat de pijn aanhoudt wel want dat wijst op ziek slijmvlies. De arts is er niet gerust op dus krijg ik een pet/ct scan.

lppheopmMijn eigen arts is er niet. De scan laat veel onrustige cellen zien en 2 plekjes die verwijderd moeten worden. Ik besluit om dit over 3 weken met mijn eigen arts te bespreken. Voor het oedeem moet ik naar het AMC ziekenhuis.

ruxwfmm0Mijn eigen arts is er weer en hij vertelt dat er op de scan inderdaad 2 kleine plekjes te zien waren. De procedure voor een onderzoek onder narcose en een laserresectie wordt weer opgestart. Mijn arts informeert ook in het buitenland naar opties.

yr5i9rjdWe hebben 2 crematies van mensen die aan kanker zijn overleden. Ik bereid me voor op de laserresectie 3. Alles is goed gegaan en ik ga me toeleggen op het herstel. Dit wordt steeds moeilijker. Ook psychisch is het lastig te handelen om dit moment.

4o6x2xgzDe eerste controle valt tegen. Ter hoogte van de keelamandelen en op de tongbasis is nog steeds carcinoma in situ waargenomen. De tandarts herstelt de laserschade aan mijn gebit en mijn arts heeft info uit Taiwan over een medicijn.

e5mrd5l1Mijn leeftijd brengt ook verschillende klachten met zich mee. Ik leef op tramadol, paracetamol en ibuprofen deze maand. Naar aanleiding van de info uit Taiwan en New York stelt mijn arts een proef- behandeling met medicijnen voor. Ik ga er in mee.

Van oud op nieuw:
De maanden december en januari hebben we met gemengde gevoelens doorgebracht. Begin december is er een lotgenoot en vader van 2 kleine kindjes overleden. In januari een jonge moeder van 2 kleine kindjes. Het hakt er behoorlijk in. Gelukkig bereiken de positieve berichten ons ook, terwijl ik dit schrijf vraag ik me af of de bewoording positief wel gepast is op dit moment.

Verschillende lotgenoten hebben hard gewerkt aan hun blog. Ilse, Janine (vrouw van Robert) en Ina hebben hun blog bijgewerkt en Laetitia deelt haar ervaring over tongkanker en de behandeling hiervan tijdens haar zwangerschap. Zo. Iedereen is weer even bijgepraat en ik kan me focussen op mijn eerste controle in het nieuwe jaar.

Uiteindelijk zijn het niet de jaren in je leven die tellen. Het is het leven in die jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.