Juni

foto 211Het plekje op mijn tong zit er nog steeds en inmiddels zit er ook een plekje op mijn gehemelte wat vreselijk zeer doet. Het begon als een rode vlek die veranderde in een witte vlek. Ik heb nog nooit een aften gehad maar naar wat ik erover gelezen heb moet dit het wel zijn. Het is heel pijnlijk en hoewel ik weet dat ik me niet meteen druk hoef te maken rinkelen alle alarmbellen weer in mijn hoofd en dat is heel vervelend.

Maandag 01-06-2015
Ik ben de laatste paar weken met sprongen vooruit gegaan. Ik heb mijn eerste kopje koffie weer gedronken en het smaakte beter dan in mijn gedachten. Ik heb een klein kippenpootje en een klein balletje gehakt gegeten. Ik heb het wel eerst af laten koelen voordat ik het op mijn bord deed en heb het dus lauw gegeten. Dat was wel jammer maar ik was bang dat ik anders misselijk van de lucht zou worden. Echt lekker smaakte het nog niet maar ik wen er vast wel aan.

foto 210Het eerste wijntje gemixt met water is er ook weer ingegaan en in het weekend verwen ik mezelf met lekkere hapjes die ik dan op een stukje komkommer doe. Het is verre van ideaal maar ik krijg dan wel iets naar binnen. De speekselproductie is nog niet veranderd en het is jammer dat alles weggespoeld moet worden. Ik merk wel dat ik steeds meer foefjes toepas om dingen door te slikken. Al met al ben ik positief gestemd.

Als je wilt zondigen, geniet er dan van, en neem daarna de volledige verantwoordelijkheid voor de gevolgen.
Dick Nijssen

Dinsdag 02-06-2015
Ik heb een gesprek met de bedrijfsarts aangevraagd en vandaag is de afspraak. Het lijkt me verstandig om weer voor een paar uurtjes naar mijn werk te gaan. Of me dit gaat lukken weet ik niet.

Het gesprek verloopt heel positief en ik ga op arbeidstherapeutische basis weer voorzichtig voor een paar uurtjes aan het werk. Na het bezoek aan de bedrijfsarts heb ik nog een plezierig gesprek met mijn leidinggevende. Als we in de auto zitten merk ik wat een impact deze bezoekjes hebben gehad. Ik voel me raar en uitgeput. Als we thuis zijn gaan we lunchen en daarna ga ik naar bed. Om 17.30 uur maakt Leo me wakker. Ik ben er weer!

Door het onmogelijke na te streven, kan men het hoogst mogelijke bereiken.
August Strindberg

Dinsdag 09-06-2015
foto 187
Vandaag ga ik een paar uurtjes werken. Woensdag is altijd een hele stille dag en mijn collega heeft vakantie. Ons kantoor is boven en ik verwacht geen collega’s te zien vandaag. Eerlijk gezegd vind ik dit wel zo lekker want nu kan ik rustig beginnen om mijn email te lezen. Ik heb nog wel wat in te halen want ik heb voor het laatst in augustus 2014 mijn email gelezen.

De reis is even belangrijk als de bestemming.
Dick Nijssen

Woensdag 10-06-2015
Het is mijn verjaardag vandaag. Omdat we zaterdag naar Stefan gaan hebben we het afgelopen zaterdag alvast met een klein groepje gevierd.

foto 183Het is al avond als er een email binnenkomt van mijn zorgverzekering. Er staat een nieuw vergoedingenoverzicht voor u klaar. Ik verwacht niets maar kijk toch maar even. Oeps, dat is een lekker verjaardagscadeau. Of ik voor 14 juli maar even € 20.903,10 wil betalen. Er zijn 13 openstaande facturen.

Ik probeer te onderzoeken waar deze facturen van zijn maar kom niet verder dan de beschrijving op de factuur: debiteurenrisico! Het moet een foutje zijn want op de genoemde data heb ik geen behandelingen ondergaan. Of is dit een naheffing op mijn behandeling in Amerika? We hebben er geen idee van. In het hoofdstuk Innen Zonder Zorg kom ik daarop terug.

Wees blij. Dat is één manier om wijs te zijn.
Colette

foto 214Zaterdag 13 -6-2015
We zetten de zorgen aan de kant en gaan een aantal dagen naar Tsjechië. Ik kan niet wachten tot ik de kleine Dennis in mijn armen kan sluiten.

Donderdag 18-06-2015
We zijn weer thuis na een aantal heerlijke dagen bij Katka en Stefan in Tsjechië. En wat is die Dennis toch een schatje. Het was wel heel vermoeiend maar niemand kan ons dit weekje meer afpakken.

Als tederheid vermengd met droefheid ons hart raakt, weten we dat we in contact zijn met de werkelijkheid.
Chögyam Trungpa

Dinsdag 23-06-2015
Het eten ging redelijk maar de laatste dagen kreeg ik steeds meer pijn in mijn mond. Mijn verhemelte ziet rood en er zitten wat zweertjes. Dat veroorzaakt natuurlijk de pijn waardoor het slikken niet meer gaat, dat snap ik wel. Het is iets waar ik met regelmaat last van zal hebben. Door het gemis aan speeksel hebben de bacteriën vrij spel in mijn mond. Nu spoel ik een keer of zeven per dag mijn mond maar dit helpt niet afdoende. Knap lastig ook want al ga ik met de smaak flink vooruit, het slikken is nog steeds erg moeilijk. Daar zit nog weinig verbetering in.

foto 213Een paar keer per nacht word ik wakker van mijn droge mond. Ik spoel dan mijn mond en neem een heel klein slokje water omdat ik me anders verslik. Mijn strottenklepje sluit niet meer goed af waardoor er met regelmaat eten of drinken in het “verkeerde keelgat” komt. Daarna smeer ik mijn hele mond in met speciale gel. Daar slaap ik dan weer een paar uur op.

Vooral in de nacht en ochtend heb ik hier behoorlijk last van plus dat het voelt of mijn tong heel dik is. Ik heb dan een opgezette mond en mijn gezicht voelt dan stijf. Dit heeft weer als gevolg dat het praten moeilijk gaat en onverstaanbaar is. Dit is normaal omdat de lymfeklieren in de nek weg zijn. In de loop van de ochtend wordt het beter.

foto 212Door het uitblijven van speeksel moet ik levenslang mijn gebit iedere dag behandelen met fluoride. Ik doe de vloeistof in een plastic mal die precies over mijn gebit heen past. Na 10 minuten haal ik de mal uit mijn mond en mag ik een half uur lang niet eten of drinken. Door deze behandeling wordt mijn gebit beschermd tegen bijvoorbeeld het ontstaan van gaatjes en zal het glazuur op mijn tanden minder snel oplossen.

Als compassie niet ook voor jezelf geldt, is deze onvolledig.
Boeddha

pcpt-banner- kopie 2

8 gedachten over “Juni

 1. Hoi Marga,
  Wat fijn dat je weer een beetje mag gaan werken en vooral ook dat je weer wat smaak hebt. Hopelijk worden de positieve ervaringen steeds talrijker en de negatieve minder. Fijn ook dat je bedrijfsarts en leidinggevende zoveel begrip tonen. Dat is heel belangrijk voor je. Nu moeten alleen nog die van het Instituut Ziektekostenvoorziening Ziekenhuiswezen er ook maar eens gauw voor zorgen dat je je over ziektekosten geen zorgen meer hoeft te maken.
  En nog veel meer vooruitgang wens ik je van ganser harte toe.
  Groeten,
  Jo

  • Ja hè, ik ben vandaag ook weer op het werk geweest. Niet lang, 2 keer 2 uur per week. Je bent wel creatief met de afkortingen. Eerst Innen Zonder Zorg en nu weer Instituut Ziektekostenvoorziening Ziekenhuiswezen. Ik kon het niet laten om de eerste mooie afkorting te gebruiken.

 2. Lieve Marga, wat duurt het lang met het de smaak, maar ja elk smaakbaar hapje is weer een vooruitgang.

  Ik stuur binnenkort mijn hele blog, want er zijn weer andere vervelende zaken aan de hand. Dip en huilneigingen, maar ik kom er weer doorheen. Dit warme weer is niet aangenaam, mag niet in de zon en heb oedeem in mijn bene knieen en enkels.Rood gezicht.

  Hou je taai en lieve groet, Marieke

  • Met de smaak gaat het steeds beter dus er zit nog steeds vooruitgang in.

   Logisch dat je in een dip zit want je hebt het aardig voor je kiezen gehad de laatste maanden. Hopelijk kun je het binnenshuis koel houden. Denk erom, positief blijven hoor. Er zijn heel veel leuke dingen waar je nog van kunt genieten.

 3. Hopelijk is de pijn in je gehemelte gauw weer weg Marga!
  En…heerlijk te lezen dat je weer aan het werk ben af ertoe! Daar knap je van op he?
  En die kleine Dennis…geweldig wat een leuke foto!

  • We zijn helemaal verliefd op de kleine Dennis. Als het goed is komen ze in augustus weer naar Nederland. We kijken er nu al naar uit. De klachten in mijn mond zullen met regelmaat terug komen dus daar moet ik mee leren leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.