Hyperbare zuurstoftherapie

Hyperbare zuurstoftherapie is een behandelwijze waarbij de patiënt 100% zuurstof inademt in een drukcabine waarin de druk hoger dan 2 atmosfeer is.

Deze therapie wordt onder meer toegepast bij mensen die in het verleden bestraald zijn wegens kanker, en klachten ervaren die na 3 maanden na de bestraling aanhouden of beginnen. Klachten als pijn, oedeem, verbindweefseling van het bestraalde weefsel, en daardoor last krijgen van niet goed kunnen bewegen van bijvoorbeeld de arm. Dit kan gepaard gaan met wonden maar dat hoeft niet. Wel kan het voorkomen dat als u wordt geopereerd in een gebied wat is bestraald, de operatiewond niet geneest. Om dat de voorkomen kunt u verwezen worden voor hyperbare zuurstoftherapie vooraf.

Deze therapie bevordert herstel van het bestraalde weefsel, ook jaren na een bestraling. Als een wond in bestraald gebied niet wil sluiten, maar ook als u bloed plast na bestraling van de blaas of pijnklachten in ribben (na borstkanker) of kaakbot (na bestraling in hoofd-halsgebied) krijgt, kan hyperbare zuurstoftherapie voor u de uitkomst zijn. U kunt verwezen worden door een specialist of huisarts. Zie voor meer informatie het onderstaande filmpje en/of de website.

Drs. H.A. Hilhorst
Arts hyperbare geneeskunde
IvHG Waalwijk

https://www.youtube.com/watch?v=YQ55UcckJIE

Licentie en link naar de website:
logo IvHG

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.