Eten tegen kanker

De toename van kanker in onze samenleving heeft veel meer te maken met levensstijl dan met erfelijkheid, ontdekten Richard Béliveau en Denis Gingras. In Eten tegen kanker beschrijven de wetenschappers op vernieuwende wijze de oorzaken van kanker én het tegengif. Hun motto: verander je eetpatroon en de kans dat je zonder enge ziektes oud wordt, neemt aanmerkelijk toe.

Dat roken kanker kan veroorzaken weet iedereen. Maar dat een derde van alle kankergevallen rechtstreeks is terug te leiden naar een verkeerd en overvloedig eetpatroon, is veel minder bekend. Toch is dat goed nieuws. Het betekent immers dat we niet hoeven te wachten op een wondermedicijn; we kunnen de ziekte in de kiem smoren! Niet door ‘zomaar’ gezond te leven, maar door heel gericht bepaalde producten wel of niet te consumeren. Kleine bosvruchten hebben bijvoorbeeld sterk kankerwerende eigenschappen, net als knoflook, soja, groene thee, pure chocola en vette vis. Welke heilzame werking de verschillende voedingsstoffen hebben en welke ziektes je ermee kunt voorkomen, lichten Béliveau en Gingras op wetenschappelijke wijze toe.

De artsen graven diep maar zwaar op de hand is hun werk allerminst. Zelfs een poëtische ondertoon schuwen de auteurs niet. Zo opent elk hoofdstuk met een toepasselijk en prachtig geïllustreerd gedicht, zoals dat van Arthur Rimbaud bij het hoofdstuk ‘Passie voor klein fruit’: ‘Je smaakt naar framboos en aardbei, o bloeiend vlees! Je lacht naar de frisse wind die je kust als een dief’. Eten tegen kanker verveelt dan ook geen moment, is prettig leesbaar, praktisch en bondig. Dankzij de energieke, bijna literaire schrijfstijl van beide artsen wordt eten om gezond te blijven absoluut geen kwelling; gezond eten is leuk en het verhoogt de kans op een lang en gelukkig – want gezond – leven!

Recensie(s)
In dit populair wetenschappelijk geschreven boek beschrijven twee Canadese experts op gebied van kanker de gunstige invloeden van voeding op kanker. Het boek is verdeeld in drie delen. Deel een omvat een uitleg van wat kanker is op celniveau, wat tumorgroei inhoudt en hoe we ons hier tegen kunnen wapenen. Alles wordt duidelijk beschreven met verklarende tabellen en/of figuren. In het tweede deel benoemen ze de voedingsmiddelen die een positieve werking hebben. Aandacht voor de oorsprong van de voedingsmiddelen, de fotochemische eigenschappen en samenstelling en eventuele kookeigenschappen. Het laatste deel gaat in op het gebruik van supplementen, geeft leefstijladviezen en het optimale kankerdieet. Ze eindigen met een bibliografie, verdeeld per hoofdstuk, en een alfabetisch register in een zeer kleine letter. Het gebruik van moeilijke woorden wordt in de tekst verklaard. Alle hoofdstukken beginnen met een spreuk, gezegde of motto en eindigen met een samenvatting, in een gekleurd hexagram. Door de prettige lay-out is dit boek geschikt voor iedereen die in deze materie geïnteresseerd is. Gedrukt in twee kolommen in een kleine, schreefloze letter.

Lees meer