Oncologische fysiotherapie

Zelf heb ik oncologische fysiotherapie gedaan bij Refisio Fysiotherapie in Heerhugowaard. Ik heb hier erg veel baat bij gehad. Voordat er met de behandeling werd begonnen kreeg ik eerst een intake gesprek met de gediplomeerde oncologische fysiotherapeute. Hierin zijn mijn medische beperkingen besproken maar ook de psychische kant is aan bod gekomen. Ook belangrijk in dit gesprek is het doel wat je wilt bereiken. Zo wilde ik in de toekomst graag weer tennissen en kunnen fietsen naar de winkels. Na dit gesprek stelt de fysiotherapeut een plan op.

De nadruk is gelegd op het opbouwen van mijn energie en het opbouwen van spierkracht vooral in armen en benen. Ik heb er erg veel baat bij gehad en merkte na enkele weken al verbetering.

Ik heb in 2015 40 behandelingen gehad waarvan er 20 vergoed zijn uit het basispakket en 20 uit het aanvullend pakket. Mijn eigen risico had ik al opgebruikt maar anders had ik mijn eigen risico eerst moeten betalen. Het is niet altijd nodig maar sommige verzekeringsmaatschappijen eisen een verwijsbrief. Deze kun je vragen aan de behandelend specialist of de huisarts. Informeer altijd vooraf hoe het zit met de vergoedingen. Dit kan bij de verzekeringsmaatschappij of bij de fysiotherapeut.

Vroeger werd oncologische fysiotherapie gegeven onder de naam “Herstel en Balans”. De gelijknamige stichting is per 1 januari 2016 opgeheven. De reden hiervoor is dat het volledige programma nu geborgd is in de reguliere zorg. Hiervoor zijn speciale richtlijnen en eisen opgesteld waaraan dit programma en de oncologische fysiotherapeuten moeten voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.