Week 8 na belichting

Woensdag 28-11-2007
a148[1]Vandaag moet ik naar de bedrijfsarts toe. Dit is mooi te combineren met een bezoekje op kantoor en een bezoekje aan mijn ouders. We beginnen op kantoor waar we even zitten te kletsen.

a150[1]De bedrijfsarts zit 1 deur verder en we zijn mooi op tijd aan de beurt. Omdat ik nog niet weet hoe het een en ander lopen gaat spreken we een nieuw consult af op 19 december.

Dan kunnen we kijken hoe ik ervoor sta en of ik in januari weer kan beginnen. We lopen even langs HRM en blijven ook daar weer kletsen. Even de collega’s in het restaurant gedag zeggen. Leo ziet zijn kans schoon om meteen maar wat te eten.

a149[1]Eigenlijk vind ik het wel mooi zo maar we gaan toch nog even langs mijn ouders. Mijn vader ligt op bed met koorts. Het blijkt dat hij al 14 dagen koorts heeft en heel veel op bed ligt. De dokter is langs geweest en schrijft een antibiotica voor. Hij wil het zo nog een paar dagen aankijken alvorens andere maatregelen te treffen.

Gelukkig maar dat ze in het verzorgingshuis wonen en mijn moeder genoeg hulp krijgt. De zusters zijn erg aardig en behulpzaam en komen hem met grote regelmaat even gedag zeggen.

Soms vind je bij een dier alles wat mensen hebben verborgen.

Donderdag 29-11-2007
b24[1]Vandaag is onze trouwdag. We zijn 29 jaar getrouwd en dankzij al het lief en leed nog steeds bij elkaar. We hopen dat dit nog lang zo mag blijven. Er wordt een prachtig boeket bloemen bezorgd namens Stefan. Later op de dag belt hij ook nog. Wat we eigenlijk nooit doen op onze trouwdag is uit eten gaan. We maken vandaag een uitzondering. Leo vraagt of ik zin heb om mee uit eten te gaan. Lijkt me leuk maarja waar? Het Chinees restaurant in Obdam is een echte aanrader, zou dat lukken? Ik vind dat het moet en zo gaan we erop uit. Ik bestel een tipan gerecht van varkenshaas met oestersaus. Deze saus is niet gekruid en moet dus lukken. We worden als een vorst behandeld en zitten gezellig samen in een hoekje.

Blik nooit terug op het slechte. Het zou je kunnen inhalen.

Vrijdag 30-11-2006
Het weekeind staat voor de deur.. De pijn in mijn mond is weg maar daarvoor in de plaats is een tintelend gevoel teruggekomen. Ik heb steeds het gevoel alsof ik een stuk snoep in mijn mond heb en ben nog niet gewend aan mijn “nieuwe”tong. Het voelt strak en raar aan. Vandaag durf ik voor het eerst met mijn vinger aan mijn tong te voelen. Het is raar. Een groot deel van de zijkant en dan met name de tongrand is gevoelloos. Ik ben benieuwd of dit de bedoeling is en of dat zo blijft. Het voelt alsof de tong gedeeltelijk verdoofd is. Ook komt de vieze smaak weer terug. Het voelt niet goed en ik zal dan ook blij zijn als ik dinsdag op controle geweest ben. De pijnmedicatie is afgebouwd.

a151[1]Stefan heeft zijn 6 daagse werkweek er weer op zitten en Leo gaat hem van het station halen. Hij zet zijn auto meestal bij ons voor de deur en gaat dan met de trein naar Schiphol, dit scheelt een hoop parkeergeld. Hij twijfelt of hij naar huis zal gaan en ik haal hem over om gezellig hier te blijven. Dat heeft toch alleen maar voordelen? Als je morgen naar huis gaat is ook je was weer schoon en gestreken.

Zoek de zon op. Ze geeft je energie op je pad naar geluk.

Zaterdag 01-12-2007
Als ik mijn tanden wil gaan poetsen bedenk ik dat het zo ondertussen wel weer elektrisch kan. De baby tandenborstel verdwijnt in de prullenbak. Het klinkt waarschijnlijk erg onbenullig maar wie hetzelfde heeft meegemaakt weet dat ook dit weer een stap in de goede richting is.

a152[1]Zoals het een echte Mantel (mijn meisjesnaam) betaamt komt met de genezing ook de vechtlust beetje bij beetje terug. Ik begin wat meer na te denken over mijn werk en over de vraag hoe het vanaf 1 januari zal zijn.

Leer waardoor je stilstaat, maar ook waardoor je vooruitgaat.

Zondag 02-12-2007
Ik heb al een paar keer reactie gekregen op de spreuken aan het eind van de dag. Ere wie ere toekomt en dat ben ik niet. In de eerste dagen dat ik ziek was heb ik een doosje geluk gekregen. Uit dit doosje pak ik aan het eind van iedere dag een spreuk. Het is al vaak voorgekomen dat de spreuk precies bij de belevenissen van die dag pastten. Buiten regent het en waait het hard. Echt weer om binnen te blijven vandaag. Ik ga voor het eerst mijn site terug lezen. Ik heb er wel steeds nieuwe stukjes opgezet maar heb het geheel daarna niet meer doorgelezen. Er komt weer van alles boven dus of dit nou zo’n goed idee is geweest weet ik niet.

a153[1]We krijgen vanmiddag visite en gaan later zelf ook nog even bij vrienden langs. Vanavond vieren zij met de kinderen 5 december.Veel mensen zullen dit weekend het sinterklaasfeest vieren denk ik. Wij vieren dit feest niet. Jaren terug hebben wij de sint ingeruild voor de kerstman.

Hoe snel je problemen over zijn, hangt af van hoe lang je erover zult klagen.

Maandag 03-12-2007
Tjongejonge wat een nacht. Om twaalf uur naar bed gegaan maar ik lag om 02.00 uur nog steeds wakker. Ik voel me niet lekker, misselijk en beroerd. Heb ook weer pijn tussen de schouderbladen bij het ademhalen. Mijn hart klopt weer veel te snel. Ik ga er maar uit. Wat nu weer??? Na een uurtje toch maar weer naar bed waar ik nog steeds de slaap niet kan vatten en tot 5.00 uur gewoon wakker lig. Ik krijg vast de griep of ik maak me te druk om de controle van dinsdag of het komt van het doorlezen van mijn eigen site. Er gaat me van alles door het hoofd en ik beleef alles vanaf de belichting gewoon nog een keer. Tegen de tijd dat ik lekker slaap gaat de wekker.

b25[1]Een collega is vandaag 12,5 jaar in dienst dus ga ik even koffie drinken op mijn werk. Ik informeer nog even naar de cursus over het werken met het nieuwe salaris-programma. In januari zou dat moeten gebeuren maar er is nog niets bekend. Wel is er volgende week een uitleg over het roosterprogramma. Ik heb meteen gezegd dat ik mee ga. Dit was misschien niet de bedoeling maar mijn leidinggevende zet me erbij op de lijst.

We zijn er toch dus gaan we na het bezoek aan mijn collega meteen even door naar mijn ouders. Mijn vader ligt op bed. Hij heeft nog steeds koorts en voelt zich niet goed. Vanmiddag weer naar mijn schoonmoeder en dan is mijn maandag om.

Het kunnen verdragen van tegenslagen is een geluk bij een ongeluk.

Dinsdag 04-12-2007
b28[1]We gaan rond 10.00 uur op weg naar Amsterdam. Vandaag moet ik voor de 2e keer op controle in het AVL. In tegenstelling tot de vorige keer ben ik bloednerveus. De vorige keer kon de arts alleen maar zeggen dat de wond goed genas waarna ik me zo snel mogelijk uit de voeten maakte. Ik hoop nu antwoord te krijgen op de vraag of alles weg is en over het hoe verder. Ik heb weer een aantal vragen op papier gezet. Zoals altijd wordt er weer alle tijd genomen voor het consult en worden alle vragen duidelijk beantwoord.

 • V: Hoe zien de vervolgafspraken eruit. Is dit alleen visuele controle of wordt er ook weer een biopt genomen?
  A: Verdere controles zijn visueel. Bij eventuele klachten wordt actie ondernomen.
 • V: Bijna de hele tongrand is ongevoelig of voelt alsof het verdoofd is. Is dit normaal?
  A: Ja, het kan ongeveer een jaar duren voordat het gevoel weer terug komt. Hetzelfde geld voor het tintelende gevoel in de tong.
 • V: Ik heb nog steeds regelmatig pijn bij het ademen in de borststreek en tussen de schouderbladen. Zijn er echt geen afwijkingen op de longfoto’s te zien?
  A: Nee, er zijn geen afwijkingen te zien. Men wil wel nieuwe foto’s laten maken om een stukje ongerustheid weg te nemen. Dit vind ik te ver gaan dus stellen we dat nog even uit.
 • V: Een dag voor de belichting kreeg ik de uitslagen van de vooronderzoeken. Er was een lymfeklier in de hals verdikt. Heeft dit nog consequenties?
  A: Nee, op dit moment niet. Er wordt wel een afspraak gemaakt voor een nieuwe echo met een punctie. Dit onderzoek zal met grote regelmaat gebeuren omdat eventuele uitzaaiingen de lymfeklieren als eerste bereiken.
 • V: Ik mis een spier onder op de tong. Groeit die weer aan?
  A: Het is niet mogelijk dat je een spier mist. Nader onderzoek wijst uit dat de bedoelde spier inderdaad weg is. Blijkbaar is deze ook belicht. Het wordt genoteerd. Bij het volgende consult zal de arts die de belichting heeft gedaan uitleg geven.
 • V: Ik krijg weer een vieze smaak in mijn mond. Is dit te verklaren?
  A: Nee, de mond ziet er beter uit dan we verwacht hadden. Het kan uit de slokdarm komen maar kan ook een reactie van stress zijn. Goed in de gaten houden en op volgende controle weer bespreken.
 • V: Kunt u zien of alles nu echt weg is?
  A: Aan de buitenkant ziet alles er prima uit. Wat in de tong gebeurd is natuurlijk niet te zien maar het lijkt erop dat alles weg is.

b27[1]We nemen weer plaats in de wachtruimte voor de volgende afspraak. We worden al snel geroepen door de mondhygiëniste. Ik zeg dat deze afspraak waarschijnlijk zinloos is omdat alles goed gaat. Het blijkt achteraf een heel zinvol bezoek te zijn. Ik heb veel last van een droge mond en droge tong wat erg vervelend is. De mondhygiëniste legt uit op welke manieren ik ervoor kan zorgen dat het vochtgehalte in de mond op peil blijft.

Als de tong aan de kant van de belichting te droog is kan dit irritatie geven met alle gevolgen van dien. Probeer speekselvorming zoveel mogelijk te stimuleren. Ik krijg 2 verschillende soorten proefpakketjes mee en moet dat serieus uitproberen. Proefondervindelijk moet ik vaststellen wat het beste bevalt. Gel voor de nacht en voor overdag een spray, zure snoepjes, zure kauwgom en nog een smeerseltje.

De afspraken voor vandaag zitten erop en we zijn niet ontevreden. De nieuwe controle afspraak met de arts wordt gepland op 8 januari. Ook de echo/punctie wordt op deze dag geregeld.

b28[1]Als we thuiskomen hoor ik dat mijn moeder het antwoordapparaat heeft ingesproken. Goed nieuws moet ook niet te lang duren anders wordt het saai. Mijn vader is vanmiddag opgenomen in het ziekenhuis. Hij is al 14 dagen ziek dus we horen er niet echt van op. We gaan er vanavond even naar toe. Zo gezegd zo gedaan. Er is nog niet bekend wat de koorts veroorzaakt maar er zijn wel vermoedens. Als het goed is wordt er morgen onderzoek gedaan.

Zet die eerste stap op weg en reis om te reizen.

3 gedachten over “Week 8 na belichting

 1. Hoihoi! Wederom een berichtje uit Reykjavik, net als 20 dagen terug toen ik ook je gastenboek tekende. Heb na je update e-mail alles weer eens even doorgelezen en ben weer helemaal op de hoogte voor zover ik dat nog niet was! Hopelijk blijft alles goed gaan, de notrillen zal wel de nodige invloed op je hebben de komende tijd… Succes, groetjes aan papa en in ieder geval tot vrijdag!
  Groetjes, Stefan

 2. Goedemiddag tante Marga,
  Jaja, handig hoor die update-mail, zo blijven we allemaal “up to date”! hihi!

  Wat een leuke arts om te zien, die dokter Bing Tan!

  Nou, even een krabbeltje om te laten weten dat ik “langs geweest ben”.

  Succes, met het afbouwen van de Notrillen!

  Groetjes aan ome Leo en Stefan!

 3. Hoi Marga,
  Het gaat echt de goeie kant op met je, lekker hoor!
  Het filmpje is een ‘leuke’ aanvulling op je dagboek, je krijgt zo een wat betere indruk van de operatie.
  Volgens mij is de arts een hele toffe peer!
  Ik hoop voor jou dat je genezing in deze stijgende lijn blijft doorgaan.
  groetjes en een voorzichtige kus,
  Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.