Pet scan en CT scan

Woensdag, 10-02-2010
Om half 8 sta ik op om mijn medicijnen en een schaaltje yoghurt te nemen. Vanaf 8 uur mag ik absoluut niets meer eten. Drinken mag wel. Ik kijk naar buiten en alles ziet weer wit. Het was al voorspeld maar toch. Op internet zien we dat er 40 kilometer file staat op de A9 richting Amsterdam. Hopelijk redden we het om op tijd in het AVL te zijn want te laat komen mag niet. We gaan om 12.00 uur weg besluit Leo.

Tussen 12.00 en 14.00 uur moet ik een liter water, koffie of thee wegdrinken. Voordat we gaan klok ik snel het grootste deel weg en heb nog 1 klein flesje water klaar staan voor onderweg. Dat vind ik wat weinig dus vul ik er nog maar één.

We rijden op tijd weg maar de file is inmiddels opgelost. Ruim een uur te vroeg melden we ons. Alle afspraken gaan stipt op tijd dus gaan we maar in het restaurant zitten. Leo neemt een lekkere grote kom erwtensoep met brood. Eerst wilde hij niets nemen want dat vond hij zielig voor mij. Nou neem maar lekker hoor, ik neem nog wel wat water.

Het is tijd, we melden ons nogmaals en mogen in wachtruimte 3 plaats nemen. Bijna direct word ik geroepen. Leo gaat met zijn laptop onder z’n arm ergens een plekje zoeken totdat ik klaar ben.

Een vriendelijke zuster neemt me mee naar een kleine kamer. Ga maar lekker op bed liggen. Ik wil uit mijn tas mijn Nintendo pakken en een boekje maar dat mag niet. Het is de bedoeling dat je heel rustig en ontspannen gaat liggen dus dat kan echt niet. Ik lig op bed en de zuster gaat de valium halen. Als ze de kamer uit is sluip ik snel uit bed om mijn flesje water te pakken, maar ze is er al weer. Ik mag toch af en toe wel een slokje water nemen? Alleen als het noodzakelijk is anders liever niet. Gewillig lever ik mijn water weer in.

Ik krijg een bekertje water en de zuster kijkt toe of ik de valium wel inneem. Daarna krijg ik een prikje in mijn vinger zodat de bloedglucose waarden gemeten kunnen worden. Het suikergehalte is 4,8 en dat schijnt prima te zijn. De dokter komt zo om u een glucose oplossing met een kleine hoeveelheid radioactieve stof toe te dienen. Het is echt belangrijk dat u stil blijft liggen omdat de vloeistof dan het meest gelijkmatig over uw lichaam verdeeld wordt. Ik kom u over een uurtje weer ophalen en dan mag u naar het toilet.

De arts is er al snel en controleerd mijn naam en geboortedatum. Hij weet dat ik al diverse behandelingen gehad heb en wil de datum van de laatste behandeling weten. Ik vertel dat het zetten van een infuusje vaak problemen geeft en dat hij dat het beste rechts kan doen. Okè, dan kies ik voor de makkelijkste methode en hij pakt een dunne naald waarmee hij de vloeistof rechtstreeks inspuit. Gaat u maar lekker liggen tot u wordt opgehaald. Het licht gaat uit en de deur dicht. Ik kan niet veel meer doen dan mijn ogen te sluiten en proberen te slapen. Ik doezel wat tot de zuster me komt halen. U mag naar het toilet en goed uitplassen alstublieft.

Dan kom ik in de kamer waar de scan apparatuur staat. Alles waar metaal aan zit moet af en uit. Voor het gezicht staan er 2 dezelfde apparaten achter elkaar opgesteld maar dit is maar schijn. Het 1e apparaat is de CT- scan en de 2e is de PET- scan.

Ik mag op een soort brancard gaan liggen met mijn hoofd in een steun. Mijn armen liggen in een soort mof zodat de ellebogen steun hebben. Zo worden de eerste serie foto’s gemaakt. Ik lig in het 1e apparaat en dit maakt wat geluid. Ik zie dat er achter glas iets heel hard rond draait. Ik voel dat ik er af en toe wat verder ingeschoven word. Dan schuif ik door naar het 2e apparaat en hier gebeurt hetzelfde. Na een minuut of 10 word ik er weer uitgeschoven.

Er hoeft geen contrastvloeistof ingespoten te worden. De hoofdsteun wordt vervangen door een kussen en ik moet mijn armen achter mijn hoofd neerleggen. Hetzelfde proces wordt nog een keer gedaan en dan ben ik klaar. De foto’s zijn gelukt en om 16.15 uur sta ik weer buiten. Het geheel heeft precies 2 uur geduurd.

3 gedachten over “Pet scan en CT scan

  1. LIEVE MARGA EN LEO.
    IK HEB VANDAAG AAN JULLIE GEDACHT HOOR.
    MARGA MET HAAR GRIEP, VERKOUDHEID,HOPELIJK IS DE PET-SCAN GOED GEGAAN?
    EN DE RIT HEEN EN TERUG IS HOPELIJK VOORSPOEDIG VERLOPEN!
    WEER EEN WITTE WERELD,VAN MIJ HOEFT HET NIET MEER.
    LAAT HET MAAR LEKKER VOORJAAR WORDEN,WANT EEN ZONNETJE OP ZIJN TIJD KUNNEN JULLIE ZEKER WEL GEBRUIKEN!!!
    WE SPREKEN ELKAAR WEL WEER.
    LIEFS VAN MIEK.

  2. Wat ben je toch een kanjer Marga.

    Wij hebben aan je gedacht en niet bedacht dat je weer in de wachtstand moet! Ik ga voor je duimen en zoals je weet gaat ie de 16e branden!
    Veel liefs Herman en Manda

  3. Marga en Leo,
    We duimen voor jullie.
    We hopen dat de uitslag die jullie morgen krijgen een einde maakt aan die grote onzekerheid.

Reacties zijn gesloten.