Het blijft lastig

13 juli 2011
Na een heerlijke 6-weekse (!!!) vakantie in Frankrijk is het vandaag weer tijd voor een controle in het EMC. Ik heb inderdaad geen foto’s bij me dat betekent niet dat er niets aan de hand geweest (is) maar het foto’s maken heb ik even achterwege gelaten omdat ze er toch allemaal hetzelfde uitzien. De afgelopen weken had ik toch weer een pijnlijke tong met af en toe plekjes.

Op dit moment is het echter weer redelijk rustig. Er kijken 3 artsen naar mijn tong, onder wie een dermatoloog en de arts die mij altijd ziet. Zij zien geen verontrustende afwijkingen, maar weten eigenlijk ook niet waardoor de problemen worden veroorzaakt. Waarschijnlijk is het toch ook geen schimmelinfectie. Men wil mij niet nog een keer antibiotica voorschrijven. Er wordt geprobeerd een link te leggen met mijn medicijngebruik maar ook dit biedt geen soelaas omdat ik pas begonnen ben met o.a. Prednison slikken toen ik de tongklachten al 2 jaar had. (Ik slik o.a. Prednison omdat bij mij eind vorig jaar spierreuma is geconstateerd en dit het enige middel is dat de veroorzaakte pijn verlichten kan.)

In overleg wordt besloten pas over een halfjaar weer een controle-afspraak te maken. Mocht ik tussentijds problemen krijgen of ongerust worden dan kan ik altijd terecht voor een tussentijdse afspraak.

13 augustus 2011
Het is bijna niet te geloven maar een week na de laatste controle ontstonden er weer pijnlijke plekken op mijn tong. Dus foto’s maken maar weer. Ik hoopte dat ze snel weer zouden verdwijnen maar het zit er nu alweer ruim 3 weken. Ik kijk het nog even aan.

Ondertussen ben ik ook in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam gezien door een reumatologe i.v.m. De aanhoudende klachten vanwege spierreuma. Ik ben uitgebreid onderzocht en er is een longfoto gemaakt, een hartfilmpje en er zijn veel buisjes bloed afgenomen voor diverse onderzoeken.
De arts schrijft ook kalktabletten voor een tabletten voor botopbouw omdat je bij langdurig prednisongebruik meer kans hebt op botontkalking. Ook van deze onderzoeken weer wachten op de uitslag die 22 augustus zal volgen.

22 augustus 2011
Bij het bezoek aan de reumatologe krijg ik te horen dat de uitslagen van het bloedonderzoek in orde zijn. Er lijkt inderdaad sprake te zijn van spierreuma. Ik blijf onder controle omdat is gebleken dat mensen met spierreuma op de lange duur veel kans hebben op het ontwikkelen van een andere, blijvende vorm van reuma, terwijl de spierreuma voorbij kan gaan.
Volgende controle eind november 2011.