Prothese als hulpmiddel bij het slikken

ZONDAG 9 OKTOBER 2011

Op aanraden van mijn behandelende chirurg werd ik doorverwezen naar de dienst Prothetische tandheelkunde in UZ Leuven. Sinds de operatie is de bewegingsvrijheid van mijn tong sterk beperkt en is er geen contact meer mogelijk met mijn verhemelte waardoor ik moeilijkheden heb om voedsel naar achteren te transporteren en door te slikken. Er wordt een prothese van het palatum (=verhemelte) op maat gemaakt, met als doel het contact tussen mijn tong en het verhemelte te herstellen. De prothese is gemakkelijk in en uit te klikken op mijn tanden, het voelt al bij al comfortabel aan. Aan de buitenkant is er niets te zien, de prothese heeft een opgevuld middendeel en klikt vast met 4haakjes op de achterste tanden. Enkele foto’s ter illustratie.

l188[1]      l189[1]

Het is een hulpmiddel bij het eten, al betekent dit (jammergenoeg) niet dat ik nu alles kan eten wat ik wil. Ik verslik me minder en maak minder storende geluiden tijdens het eten, en het eten gaat algemeen iets vlotter. Een groot pluspunt is dat het ook mijn uitspraak lichtjes verbetert, het slissen is minder, bepaalde letters (‘r’) zijn beter verstaanbaar. Ik kreeg al vele complimenten met mijn spraak als ik mijn prothese inheb (er is nog wel steeds een spraakgebrek hoorbaar). Mijn tong voelt minder snel vermoeid of verkrampt aan als ik gegeten heb of een lang gesprek gehad heb.Tot nu toe kan ik enkel voordelen opnoemen van dit hulpstuk. Ik draag het niet de ganse dag omdat dit anders te veel druk zou geven op het mondslijmvlies. Op de foto het zij-aanzicht.

l190[1]      l191[1]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.