Herstel de derde week vanaf dag 15 na de operatie

Donderdag 12-12-2013
patatje op de marktLeo moet iets ophalen in Middenwaard en ik ga met hem mee. Als we langs de Febo lopen zegt Leo, zullen we even een kroketje halen? Oh nee, dat kun jij niet. Ik niet maar neem jij gerust hoor, ik wacht wel. Terwijl Leo zijn kroketje eet zit ik ernaast en het doet me helemaal niets. Dat is raar want als iemand een fan van snacks is dan ben ik dat wel. Ik heb zelfs niet eens de behoefte om het te proberen. Mijn doel is om aanstaande maandag over een week een patatje mayo van de markt te eten, dat moet lukken, mmmmm. Zet dat maar uit je hoofd want dat lukt je niet zegt Leo. Nou moet jij eens opletten!!!

Als we weer thuis zijn ben ik wel moe maar toch is het me niet tegengevallen maar we zijn dan ook niet zo lang weggeweest. Als ik mijn hoofd beweeg of slik voel ik nog steeds iets in mijn keel zitten, bah. Het slikken is nog vervelend en de tong is aan de kant waar de klemmen gezeten hebben bij het praten nog gevoelig.

naamloosHet dringt langzaam tot mij door dat ik me er nu echt bij neer moet leggen dat het zieke slijmvlies chronisch is en dat dit niet meer zal verbeteren. Ik wist het al maar had toch mijn hoop gevestigd op de medicijnen van de laatste 2 jaar. Ik wil die constante druk van opletten en onzekerheid niet. Bij ieder pijntje of verandering in de mond moet ik alert zijn en ik moet vertrouwen op de controles van de arts. En dan maar hopen, als de cellen wel weer gaan veranderen of pijnklachten geven, dat we er weer op tijd bij zijn. En misschien komt er wel helemaal geen volgende keer. Het heeft nu tenslotte ook 2 jaar geduurd. Hoe dan ook, ik zal het moeten accepteren en dat staat me slecht aan.

Mensen groeien door ervaring als ze eerlijk en moedig in het leven staan. Zo wordt karakter gevormd.
Elanor Roosevelt

Vrijdag 13-12-2013
knop-omzettenWat heb ik slecht geslapen vannacht zeg. Na een uurtje slaap werd ik wakker en kon met geen mogelijkheid meer in slaap komen. Ik lag maar te piekeren over van alles. Ik heb zelfs overwogen om er maar uit te gaan, wat voor mij heel bijzonder is want ik slaap altijd, wat er ook gebeurd. Piekeren doe ik wel overdag. Ergens in mij zit een knop die gewoon om gaat als ik mijn bed zie. Alleen werkt die knop dit keer niet.

Alles maalt maar door mijn hoofd. Niet alleen over de afgelopen weken maar alles vanaf het moment dat het begon. Af en toe zak ik even weg om daarna weer klaarwakker te zijn. Ik denk aan mijn ouders en broers en wat die allemaal niet meegemaakt hebben in hun leven. Aan mijn aan kanker overleden schoonzusjes en lotgenoten. Aan mijn werk, echt alles komt voorbij. Misschien heb ik de rust van de nacht wel nodig om alles weer goed op een rijtje te krijgen.

Ik ben gisteren begonnen met het afbouwen van de pijnmedicatie. Te beginnen met de naproxen, van 2x naar 1x per dag. Nu nam ik deze ‘s morgens en ‘s avonds voor het naar bed gaan in. Dat kan natuurlijk ook de oorzaak zijn van mijn slapeloze nacht.

Ga niet slapen met uw zorgen; zij vermenigvuldigen te goed.
J.de Valckenaere

Zaterdag 14-12-2013
Deze nacht heb ik gelukkig weer goed geslapen. Ik was dan ook hartstikke moe. In ieder geval denk ik dat de slapeloze nacht van gisteren dus niet van het minderen met de naproxen komt.

P1020642Ineens valt het me op dat ik geen pijn of steken in mijn rechteroor meer heb, zelfs niet als ik iets drink of eet. Dat is een rare gewaarwording. Met de pijn in mijn keel gaat het ook goed, heb er bijna geen last meer van. Vast voedsel is nog wat lastig maar alles met een zachte en gladde structuur gaat weer goed naar binnen. Toch is het vreemd want als ik teruglees zie ik dat het bij voorgaande behandelingen veel langer duurde voordat de pijn ging minderen.

Ik denk dat ik weet hoe dat komt. De laatste week voor de behandeling kon ik ondanks pijnstilling toch mijn eten bijna niet meer doorslikken. Ik loop al zoveel jaren met pijn in mijn mond rond dat ik eraan gewend ben geraakt en dat mijn pijngrens is verlegd. Dat zou ook meteen verklaren waarom ik zoveel last heb van de linkerkant van de tong. Deze doet nog steeds zeer bij het praten en is nog niet helemaal genezen van de klemmen die daar waar-schijnlijk gezeten hebben.

P1020635De vieze geur die ik verspreidde is volgens Leo zo goed als verdwenen. Dat is fijn en een goed teken. Dan zal de wond dicht zijn denk ik. Als ik in de spiegel kijk zie ik dat achter in de keel nog steeds een wit vel zit en dat het nog behoorlijk dik is. Met slikken maar ook met praten voel ik het nog steeds in mijn keel zitten. Vervelend maar niet pijnlijk gelukkig.

We eten lekker kippensoep, ik heb er echt trek in. Leo heeft een extra kippenpoot meegekookt en die ben ik van plan om morgen op te eten. Gekookte kip is niet droog en het is zo gaar dat het bijna van het bot afvalt dus dat moet gaan lukken.

Moed is niet vrij zijn van angst, maar bang zijn en doorgaan.
Duizend wegen naar hoop

Zondag 15-12-2013
foto 2
Het is mooi winterweer vandaag en ik wil wel even naar buiten. Afgelopen week wilde ik alvast wat kerstkaarten op de bus doen maar de brievenbus is verplaatst en is nu 10 minuten lopen. Heen en terug 20 minuten en dat durfde ik nog niet aan. Nu gaan we samen en wandelen naar kennissen in de buurt. We hebben gezellig gezeten en zijn daarna rustig aan weer terug gewandeld. Het gaat iedere dag een klein stukje beter.

Net als de voorgaande keren ben ik er ook nu weer ingetuind. De pijntjes zijn zo goed als weg en hup ik minder niet alleen met de naproxen maar ik stop er met ingang van vandaag meteen maar helemaal mee. Ik besluit de 1000 mg paracetamol zetpillen in plaats van 4x nog maar 2x te nemen en daarnaast 2x 50 mg paracetamol tabletten. Kijk, dat had ik nou niet moeten doen en vanavond loop ik het op. Ik neem toch weer de zetpil en beloof plechtig dat ik dat de aankomende week blijf doen. Of ik nu iets voel of niet!

Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel.
Hippokrates

Maandag 16-12-2013
P1020625
Het stoppen met de naproxen dat blijft maar de rest neem ik weer gewillig in. Wat er ook gebeurd, dat blijf ik doen deze week. Misschien kan het wel alweer maar eten doe ik nog steeds aangepast. Ik heb er helemaal geen moeite mee. Ook al is de tongbasis voor zover ik het merk goed aan het genezen, ik wil geen risico lopen dat het weer opengaat of dat er etensresten in blijven steken. Het zachte gladde eten geeft me een veiliger gevoel.

Wie zich zorgen maakt of ik nu wel genoeg voedingsstoffen binnen krijg kan daarmee stoppen.  Ongeruste buren hebben mij zakjes met voedingspreparaten toegestopt. Iedere ochtend neem ik een vol glas. Het smaakt iets beter dan die vieze flesjes Nutridrink. Tenzij het hoogst noodzakelijk is zal ik die nooit meer drinken, bah. Ik voel dat ik langzaamaan weer wat meer energie krijg.

roosOp de blog van lotgenoot Ilse lees ik dat zij helaas overleden is. Ilse was een hele positieve en dappere vrouw die altijd eerst aan een ander dacht en daarna pas aan zichzelf. Dit soort berichten komen altijd hard aan.

Gezondheid is het leven van het leven.
Feuchtersleben

Dinsdag 17-12-2013 
P1020636Het gaat goed en ook het slikken gaat steeds beter. Toch voelt het in mijn keel nog steeds alsof er iets in zit wat er niet hoort. Als ik met het lampje in mijn keel schijn zie ik dat de plek nog behoorlijk dik is en dat er nog steeds een dik wit vel op zit. Ik kan niet goed beoordelen of het nu littekenweefsel is of dat het nog steeds verder moet genezen. Ik durf nog niet aan de plek in mijn keel te voelen. Het moet eerst goed genezen zijn want ik ben als de dood voor infecties.

Oh ja, ik heb nog iets leuks om te vertellen. Ik ben benaderd door een studente voor tandartsassistente. Zij zit in het laatste jaar en is een scriptie aan het schrijven. De scriptie gaat over mondkanker en de gevolgen daarvan. Ze doet een praktijkonderzoek en het gaat erom dat ze persoonlijke verhalen vergelijkt en opschrijft, om zo overeenkomsten en verschillen van de ziekte te kunnen ontdekken. Ze vraagt toestemming om informatie van mijn website af te mogen halen of kopiëren. Voor wat betreft mijn persoonlijke verhaal heb ik toestemming gegeven, voor de verhalen van lotgenoten niet. Ik heb haar aangeraden om deze mensen zelf, of via mij te benaderen.

naamloosAls de scriptie af is zal ze hem naar mij toe sturen. Het lijkt me heel boeiend omdat er toch een stukje wetenschappelijk onderzoek in staat wat interessant kan zijn voor onze doelgroep. Ze zal erop letten dat de scriptie ook goed te lezen is voor mensen zonder tandheelkundige kennis.

Tien procent van de onderzoekers is verantwoordelijk voor negentig procent van de wetenschappelijke vooruitgang.
Ortega Y Gasset

Woensdag 18-12-2013
Nee hè, het is nog vroeg als ik wakker word en ik voel het meteen bij het slikken. De pijn is terug, dat kan toch niet zomaar? Ik neem snel wat water en duw er maar weer een pil in. Vrij snel val ik weer in slaap. Later vertelt Leo dat ik behoorlijk heb liggen snurken vannacht. Dat zou best kunnen want ik was ook al zo moe gisteren. Het zal er wel bij horen, even een mindere dag.

images19OF4HLWVanmiddag hadden we gepland om even bij mijn ouders een kerststukje te brengen. Ondanks de mindere dag wil ik toch gaan, ze zullen zo blij zijn als ik geweest ben, al is het maar kort. Zo gezegd zo gedaan. Nu is mijn vader hartstikke doof en moet ik hard praten als ik antwoord op al zijn vragen moet geven. Hij wil precies weten hoe het met me gaat, wanneer ik weer op controle moet, hoe het met Katka en Stefan is enzovoort.

Als we weg gaan lopen we langs de receptie waar ik uiteraard even een praatje maak met mijn collega’s. Dit alles is iets te veel van het goede en ik heb nu behoorlijk last van mijn keel. Volgens Leo is de nare geur ook weer terug maar niet zo erg als dat het was. Bij de receptie neem ik ook meteen mijn kerstpakket in ontvangst. De doos is best wel zwaar, wat zou er in zitten? Het is wel gebeurd dat het erg tegen viel en één keer heb ik het zelfs niet eens mee naar huis genomen.

dessins-2013Nieuwsgierig als ik ben maken we de doos thuis meteen open. Eerlijk is eerlijk, wat is dit een prachtig kerstpakket dit jaar zeg. Volgens mij het mooiste van de laatste 20 jaar en ik ben er echt blij mee. De doos zit vol met allerlei lekkernijen waaronder toastjes, Franse kaas, dropjes, cake, koekjes, chips, slagroom, ragout plus bakjes, kerststol met spijs, fles appelsap, pak chocolademelk en misschien nog wel meer. Namens ons hartelijk dank dus.

De ware grootsheid ligt in vriendelijkheid, de ware wijsheid in een gelukkige geest.
Ella Wheeler Wilcox

 

4 gedachten over “Herstel de derde week vanaf dag 15 na de operatie

 1. Hoi Marga,

  Heel veel sterkte en ik wil je ondanks alles toch fijne feestdagen toewensen en alle goeds voor 2014.

 2. Dag Marga, je blog van de laatste weken gelezen. Kan me voorstellen dat je het zat wordt die behandelingen telkens opnieuw. Toch slaag je er iedere keer weer in om te overleven. Knap hoor!
  Lieve groet, Marieke

 3. Wat fijn dat je er weer lekker tussen uit gaat. We hebben geen witte kerst dus je hebt geen last van uitglijden of dergelijke problemen tijdens de wandelingen, want dat lijkt me toch wel angstig.
  Verder ga je nu heerlijk genieten van de kinderen.
  Volgens mij ga je steeds te snel stoppen met de pillen
  maar dat weet je zelf het beste. Neem de pillen zodat je geen pijn meer hebt is toch veel beter?
  Greetz Manda en Herman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.