Tandarts, mondhygiëniste en bloedprikken

Vrijdag 24-10-2014
Het is zover. Vandaag staan de eerste afspraken in het AVL gepland. Ik ben een beetje stil in de auto want het doet me toch wel wat. Geen file vandaag dus we zijn een half uur te vroeg. Mooi, dan ga ik eerst te bloedprikken, heb ik dat tenminste gehad. Het is super rustig. Ik zit nog niet eens als mijn nummer op de display verschijnt. Dat is mooi, ik kan meteen door. Er zit een vrij jonge dame en wonderwel gaat het prikken in één keer goed. Dat is een goed begin van de ochtend.

Vlug meld ik me aan bij balie 2. Ah, u bent er. Kijk dit is voor u klaargelegd. Dat is keurig geregeld zeg. Ik krijg 2 dvd’s in een doosje en een dikke envelop. In de envelop zit nog het usb-stickie met daarop alle filmpjes en scans die ooit van mij gemaakt zijn. Verder is alle belangrijke info zoals bloedonderzoek, pathologische verslagen, radiologie en nucleaire verslagen ook nog eens geprint.  En er zit ook nog een uittreksel van de laatste controles op de poli in 2013 en 2014 bij. Ik heb nu mijn complete EPD (electronisch patiënte dossier) in huis. In mijn dossier staat duidelijk dat we protonentherapie overwegen dus dat hoef ik verder aan niemand uit te leggen.

Om 9.30 uur is de afspraak bij de tandarts. Hij legt vriendelijk uit waarom ik bij hem moet komen. Je tong moet bestraald worden en de kaak, tanden, kiezen en speekselklieren liggen in het bestralingsgebied. Daarom moet ik je gebit beoordelen. Tanden en kiezen die twijfelachtig zijn gaan eruit en ik controleer de vullingen en de conditie van je kaak. Van de boven en onderkaak maak ik een afdruk in gips waarvan ik een bit maak om over het gebit te doen in verband met de fluor behandeling, maar dat legt de mondhygiëniste je wel uit.

boven onderIk mag op de stoel en hij zegt dat mijn gebit en tandvlees in een prima conditie is. Er hoeft dus niets te worden getrokken. Dan moet ik happen voor het bitje. Ik krijg een vormpje van metaal met daarin een kauwgomachtige brei wat best snel hard is. Daarna is de onderkant aan de beurt. Zo, dat is klaar.

rontgenfoto gebitDan meld ik je nu aan bij de afdeling radiologie om een röntgenfoto van je kaak en je gebit te laten maken. Als je klaar bent kom je hier weer terug en dan praten we verder. Ik zie Leo in het restaurant zitten aan een bak koffie en een broodje. Mmmmm… dat wil ik ook.  Ik meld me op radiologie waar ik ook vrijwel direct aan de beurt ben. De foto is snel gemaakt dus ik meld me weer bij balie 2.

Het is toch geweldig tegenwoordig hè. De tandarts heeft de foto al op het scherm staan. Hij legt duidelijk uit wat hij ziet. Onder uiteraard het kaakbot met daarin het gebit. Het witte deel zijn de vullingen en je zit bij de 2e kies rechts onder en de 1e kies rechtsboven dat de vulling niet mooi aansluit. De 3 streepjes bij het bovengebit komen door de wortelkanaalbehandeling die je daar hebt gehad. Boven de lip zie je de neusgaten en de oogkassen. Op de wachttijd na heeft alles bij elkaar zo’n 3 kwartier geduurd dus dat is best snel.

Na de bestraling mag de tandarts nooit meer een kies of tand trekken. Als dit toch moet of er zijn andere ingrijpende behandelingen dan moet dat via de tandarts in het AVL. Wij gaan dan kijken of daar een andere oplossing voor is. Hij heeft dit op zijn opleiding geleerd maar het kan geen kwaad om het nog eens extra te vermelden. Begrijp ik het goed, nooit meer???  Dat begrijp je goed. Omdat het kaakbot in het bestralingsgebied ligt zal dit worden aangetast en bij een wond niet makkelijk genezen. De röntgenfoto zal ik je e-mailen. Als jij die dan doorstuurt naar je tandarts dan kan hij je vullingen verder controleren. Die 2 vullingen die niet goed aansluiten moet hij even bijwerken. Oké, ik had al zoiets verwacht dus de afspraak is al gemaakt. Maandag kan ik bij de tandarts terecht.

Ik mag meteen door naar de mondhygiëniste. Ik heb haar al eerder bezocht en toen ik voor de PDT behandeling was opgenomen is ze langs geweest om mijn tanden te poetsen. Voordat ze mijn gebit gaat schoonmaken en van tandsteen gaat ontdoen maken we eerst een praatje aan haar bureau. Ze legt uit wat haar rol is tijdens de bestraling en waarom dit zo belangrijk is. Als je speekselklieren niet meer goed werken krijg je minder maar ook taai slijmerig speeksel in je mond. Daardoor worden bacteriën niet meer gedood en kunnen ongestoord hun gang gaan om het gebit te voorzien van gaatjes en het tandglazuur aantasten.

waterZe ziet dat ik regelmatig een slokje water neem. Heb je een droge mond? Ja, dat heb ik van alle behandelingen over gehouden. Dan raad ik je toch iets anders aan. Het drinken van veel water is prima maar niet met het doel om een droge mond tegen te gaan. Door het nemen van een slokje water spoel je het speeksel juist weg. Het lijkt dan wel te helpen maar dat duurt maar kort. Het is juist belangrijk om zoveel mogelijk speeksel te creëren om de bacteriën in je mond tegen te gaan. Er zijn genoeg middelen om het speeksel op te wekken. Je kunt bijvoorbeeld gaan kauwen op kauwgum want daarmee activeer je de speekselklieren.

Ze gaat nu mijn gebit verder in orde maken. Oh, ik kan goed zien dat je een droge mond hebt. Ondanks het spoelen zit het gips nog steeds tussen en op te tanden. Ik krijg een spiegel in mijn handen en zie het ook. Ik geef je straks een tube tandpasta mee die speciaal ontwikkeld is voor mensen met een droge mond en je krijgt een recept voor fluoride. Totdat de kapjes klaar zijn kun je dit met je vinger of een tandenborstel opsmeren, laten inwerken en daarna een half uurtje niet eten of drinken.  Ze maakt alles goed schoon en laat zien wat de zwakke plekken zijn zodat ik daar extra aandacht aan kan geven.

We gaan nog even zitten om alles goed samen te vatten:
– Dentaid Xeros heeft een compleet systeem tegen een droge mond en is verkrijgbaar via internet
– De tandpasta in ieder geval voor het slapen gaan gebruiken
– Bij de apotheek het fluoride recept ophalen
– Rolletje met hydrofiel gaas van 3-5 cm halen om de achterste kiezen schoon te houden
– Kauwgom zonder menthol halen, bijvoorbeeld Stimorol senies
– De fluoridebehandeling iedere dag herhalen, ook na de bestraling zeker gedurende het 1e jaar dagelijks
– Tijdens de bestraling is er iedere week een afspraak met de mondhygiëniste

Leo vertelt dat ik langer dan een uur bij de mondhygiëniste binnen ben geweest. Het is inmiddels al na 13.00 uur en ik ben wel aan een bak koffie en een broodje toe. Maar goed, we hebben het weer gehad. Maandag en woensdag heb ik nog wat afspraken staan en dan ben ik er klaar voor.

KnipselnaamloosOp de terugweg gaan we nog even bij mijn ouders langs. Als ze mijn gezicht weer even hebben gezien is het goed en zijn ze weer gerust. Mijn vader is erg bang dat hij informatie mist omdat hij zo doof is. Daarom is even langs gaan beter dan een belletje. Als we thuiskomen komt de buurman aanlopen met een bos bloemen die gebracht is. Wat mooi. Er zit een kaartje aan, spannend! Hij komt van mijn leidinggevenden en collega’s. Zo lief, dankjewel. We zijn bekaf en gingen het liefst allebei slapen maar daar is nu even geen tijd voor.

Het beste aan de toekomst is dat ze dag voor dag komt.
Abraham Lincoln

 

4 gedachten over “Tandarts, mondhygiëniste en bloedprikken

  1. Dat klopt Marieke en ik ben zo blij met alle lotgenoten die ook hun verhaal op mijn site verteld hebben. Daar haal ik zoveel belangrijke informatie uit dus nogmaals mijn dank.

  2. Gelukkig dat je gebit goed is en met behulp van allen goed moet blijven!
    Op naar Praag Marga!!!!
    Xxx Herman en Manda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.