Hyperbare zuurstoftherapie en mondkanker

Nu zult u zich afvragen: Deze site gaat over komt een vrouw bij de tandarts. Wat heeft hyperbare zuurstoftherapie daarmee te maken?

Een ingreep bij de tandarts of kaakchirurg is nooit prettig, maar als u bent bestraald in de regio van uw mond dan komt er een ander risico om de hoek kijken:

De tanden en kiezen in de kaak zijn bestraald, en de speekselklieren ook. Tanden en kiezen hebben daaronder ernstig te lijden, en ook de beschermende functie van het speeksel valt voor een deel weg. Dat kan reden zijn om uw tanden en kiezen te vervangen voor een prothese. Maar die prothese blijft vaak niet goed zitten op dat bestraalde bot, daarvoor is in veel gevallen houvast nodig: metalen hekjes die in de kaak worden aangebracht, implantaten, waarop het kunstgebit wordt vastgeklikt. Zowel het trekken van tanden en kiezen, als ook het plaatsen van die implantaten (boren en schroeven in de kaak) zijn ingrepen die alleen een kaakchirurg of bijzonder tandheelkundige zal doen als u bestraald bent.

De bestraling heeft er in de kaak voor gezorgd dat de cellen die het kaakbot moeten onderhouden en vernieuwen (een proces wat gedurende ons hele leven in al onze botten plaatsvindt) in veel gevallen niet meer delen. En ook de bloedvaatjes die het bot van voedingsstoffen en zuurstof moeten voorzien zijn voor een deel dichtgestraald. Hierdoor genezen de operatiewonden die de tandarts of kaakchirurg maakt vaak zeer slecht. Ook bestaat een reële kans dat uw kaakbot afsterft na de ingreep. (osteoradionecrose)

Hierom wordt in veel gevallen uw kaakbot op de ingreep voorbereid met hyperbare zuurstof. U moet dan denken aan 20 sessies (4 weken) voorafgaand aan de ingreep, waarna de ingreep kan plaatsvinden. Direct na (de dag na) de ingreep is het aan te raden nog 10 sessies hyperbare zuurstof te volgen. Zo helpt deze therapie bij het herstel, de genezing na de ingreep doordat infecties worden geremd en zwelling van het geopereerde gebied wordt bestreden.

Dus kortgezegd: een ingreep aan uw gebit na een bestraling behoort bij de specialist bijzondere tandheelkunde of de kaakchirurg. Hyperbare zuurstoftherapie kan problemen met de wondgenezing en met uw kaakbot voorkomen. Vraag uw behandelend specialist naar de mogelijkheden van deze therapie.

Drs. H.A. Hilhorst
Arts hyperbare geneeskunde
IvHG Waalwijk

logo IvHG

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.