Belastingaangifte en aftrek ziektekosten 2019-2020


Vergeet niet om na afloop van een kalenderjaar een belastingformulier in te vullen. Dit is nodig omdat je tijdens ziekte veel extra kosten maakt. Deze kosten kunnen worden afgetrokken van je belastbaar inkomen.

Deze mogelijkheid is voor iedereen interessant. Ook als je in een HUURHUIS woont kun je geld van de belastingdienst terug krijgen. Hier bestaan nogal eens misverstanden over.

Als je nog niet eerder een belastingformulier hebt ingevuld en bent al langere tijd ziek dan kun je dit alsnog doen over de voorgaande jaren.


Als u zorgkosten hebt, mag u bepaalde kosten aftrekken. Wij noemen dit de specifieke zorgkosten. U moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om zorgkosten te mogen aftrekken. U mag soms ook de kosten aftrekken die u voor anderen maakt.

Specifieke zorgkosten zijn ziektekosten zoals kosten voor medicijnen, maar bijvoorbeeld ook kosten voor hulpmiddelen. In het overzicht zorgkosten ziet u per jaar welke kosten aftrekbaar zijn.

Bereken uw aftrek

Om uw aftrek te bepalen, bekijkt u welke kosten aftrekbaar zijn. Daarna kunt u het totaal van uw aftrekbare zorgkosten berekenen.
U mag alleen het deel van de kosten aftrekken dat uitkomt boven een bepaald bedrag, het drempelbedrag.
En u mag deze kosten niet aftrekken als die onder het verplicht en/of vrijwillig eigen risico vallen.

Hoe krijgt u aftrek voor zorgkosten?

Wilt u de zorgkosten die u maakt aftrekken? Dan moet u hiervoor aangifte doen.

Tegemoetkoming specifieke zorgkosten

Hebt u uitgaven voor specifieke zorgkosten afgetrokken in uw aangifte en hierdoor weinig of geen belasting betaald? Lees dan of u een tegemoetkoming in de specifieke zorgkosten kunt krijgen.


Voor meer specifieke informatie: Zie de helpinformatie bij het aangifteprogramma van de belastingdienst of vraag een adviseur naar uw mogelijkheden.

Bron: Belastingdienst

2 gedachten over “Belastingaangifte en aftrek ziektekosten 2019-2020

  1. Bedankt voor het delen van deze tips over belastingaangifte en aftrek van ziektekosten. Ik zou ook graag willen berekenen welke kosten aftrekbaar zijn in mijn geval. Volgende week ga ik ook in gesprek met een adviseur om wat meer informatie te krijgen over de mogelijkheden.

  2. Hoi Vincent,

    Dank voor je reactie. Als je op de link die onder ‘Bereken uw aftrek’ klikt dan kun je lezen welke kosten je mag aftrekken. De drempel ligt wel erg hoog maar wie weet. Vergeet niet de vaste kostenaftrek voor kleding en beddengoed af te trekken.

    Succes volgende week en veel sterkte met het verdere herstel.
    Marga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.