Verhaal van Hans over reconstructie tong

Donderdag 6 januari 2022 Weer een operatie!
En weer lig ik in het ziekenhuis in Utrecht. Dit keer gaan ze mijn tong losmaken van mijn mondbodem/kaak. Hopelijk kan ik op termijn wat beter praten en ook wat beter eten. Operatie stond gepland om 10.45 uur. Om 10.00 uur werd ik opgehaald. In de voorruimte werd mij gevraagd of er een via een echo een infuus geplaatst mocht worden. Dan konden er gelijk twee mensen meekijken die het nog moesten leren. Geen probleem natuurlijk.

Ondertussen is het 11.00 uur geweest maar lig ik nog steeds niet op de OK. Daar komt de de arts aan. Het loopt erg uit want er is een spoedgeval tussendoor gekomen. Het is niet anders. Duurt minstens een uur. Mij werd gevraagd of ik terug naar de afdeling wilde. Dat heb ik maar gedaan. Dus weer door het hele ziekenhuis en van de begane grond naar de 4e. Afwachten dus wanneer ik alsnog mag. Gelukkig ben ik niet de patiënt die met spoed geopereerd moet worden.

Het is 12.00 uur. Ik wordt opgehaald door dezelfde verpleegkundige. Weer naar de voorruimte. Nu ben ik gelukkig snel op de OK. Ik verbaas mij altijd wel hoeveel mensen er omheen staan. Draadjes aansluiten en een paar keer flink wat extra zuurstof inademen. Weer niet gemerkt dat ik weg zak.

Na ongeveer 2 uur kom ik langzaam weer op de wereld. Ik voel mij nog erg slaperig?. Na een klein uurtje word ik weer naar de afdeling gereden. Ik krijg wat extra pijnstillers. Ook een beetje morfine. Dat helpt goed. Anja is in de avond een poosje op bezoek geweest. Praten gaat eigenlijk niet en moet ik ook zoveel mogelijk beperken. Nog wat tv gekeken en toen maar proberen wat te slapen.

7 januari 6.00 uur. Daar komt de eerste verpleegkundige met de medicijnen en voor de controles. Bloeddruk en temperatuur is prima in orde. Nog maar even proberen wat te slapen. 8.00 uur. Het gaat redelijk op dit moment. Onrustig geslapen. Op en neer. De pijn is onder controle met paracetamol en Ibuprofen. Geen morfine nodig op dit moment. Praten is erg lastig en moet ik zo min mogelijk doen. Verder voorlopig ook niet of nauwelijks drinken. Maar daarvoor heb ik sondevoeding en infuus. Ik heb mijzelf een beetje gewassen maar dan weet je dat ze iets met je gedaan hebben.. Nog best wel moe. Douchen is lastig want ik heb sondevoeding en een wond op mijn been. Daarom maar de washand. Als ik morgen naar huis wil dan kan dat volgens mij. Maar misschien plak ik er wel een dagje aan vast..

Maandag 10 januari 2022 Gelukkig weer thuis!
Zoals de titel zegt, geluid weer thuis. Zaterdagmiddag om een uur of 17.00 ben ik thuisgekomen. Het valt me nog niet mee allemaal. Met name de sondevoeding valt mij zwaar. Ik spuit nu dit zelf in. 6 x per dag. Terwijl ik in het ziekenhuis een pomp had die het 24 uur per dag langzaam inspoot. Ik heb hier zelf voor gekozen maar weet niet of deze keuze de juist is. Even aankijken nog maar. Voor de rest voel ik mij gewoon niet lekker en ben nog erg moe. Ik doe maar rustig aan.

Woensdag 12 januari 2022 Controle operatie in Utrecht
Zojuist voor controle geweest in Utrecht. Het lijkt een keer mee te vallen. De chirurg was erg tevreden. Ik had erg veel last van de sondevoeding. Daar werd ik erg misselijk van. Maar de wond lijkt zo goed genezen dat de sonde direct verwijderd werd. Ook het frame mag ik voor de komende dagen uit laten. Dit voelt heerlijk. Mijn eerste kopje koffie heb ik al binnen. Maandag moet ik terugkomen voor controle. Wel heb ik oefeningen gekregen voor mijn tong. 8 keer per dag 5 minuten bewegings oefeningen. Over een paar weken starten met logopedie. Al met al mag ik niet klagen.