Archieven

Hyperbare zuurstoftherapie

Hyperbare zuurstoftherapie is een behandelwijze waarbij de patiënt 100% zuurstof inademt in een drukcabine waarin de druk hoger dan 2 atmosfeer is.

Deze therapie wordt onder meer toegepast bij mensen die in het verleden bestraald zijn wegens kanker, en klachten ervaren die na 3 maanden na de bestraling aanhouden of beginnen. Klachten als pijn, oedeem, verbindweefseling van het bestraalde weefsel, en daardoor last krijgen van niet goed kunnen bewegen van bijvoorbeeld de arm. Dit kan gepaard gaan met wonden maar dat hoeft niet. Wel kan het voorkomen dat als u wordt geopereerd in een gebied wat is bestraald, de operatiewond niet geneest. Om dat de voorkomen kunt u verwezen worden voor hyperbare zuurstoftherapie vooraf.

Deze therapie bevordert herstel van het bestraalde weefsel, ook jaren na een bestraling. Als een wond in bestraald gebied niet wil sluiten, maar ook als u bloed plast na bestraling van de blaas of pijnklachten in ribben (na borstkanker) of kaakbot (na bestraling in hoofd-halsgebied) krijgt, kan hyperbare zuurstoftherapie voor u de uitkomst zijn. U kunt verwezen worden door een specialist of huisarts. Zie voor meer informatie het onderstaande filmpje en/of de website.

Drs. H.A. Hilhorst
Arts hyperbare geneeskunde
IvHG Waalwijk

https://www.youtube.com/watch?v=YQ55UcckJIE

Klik hier voor de website

 

 

Hyperbare zuurstoftherapie en mondkanker

Nu zult u zich afvragen: Deze site gaat over komt een vrouw bij de tandarts. Wat heeft hyperbare zuurstoftherapie daarmee te maken?

Een ingreep bij de tandarts of kaakchirurg is nooit prettig, maar als u bent bestraald in de regio van uw mond dan komt er een ander risico om de hoek kijken:

De tanden en kiezen in de kaak zijn bestraald, en de speekselklieren ook. Tanden en kiezen hebben daaronder ernstig te lijden, en ook de beschermende functie van het speeksel valt voor een deel weg. Dat kan reden zijn om uw tanden en kiezen te vervangen voor een prothese. Maar die prothese blijft vaak niet goed zitten op dat bestraalde bot, daarvoor is in veel gevallen houvast nodig: metalen hekjes die in de kaak worden aangebracht, implantaten, waarop het kunstgebit wordt vastgeklikt. Zowel het trekken van tanden en kiezen, als ook het plaatsen van die implantaten (boren en schroeven in de kaak) zijn ingrepen die alleen een kaakchirurg of bijzonder tandheelkundige zal doen als u bestraald bent.

De bestraling heeft er in de kaak voor gezorgd dat de cellen die het kaakbot moeten onderhouden en vernieuwen (een proces wat gedurende ons hele leven in al onze botten plaatsvindt) in veel gevallen niet meer delen. En ook de bloedvaatjes die het bot van voedingsstoffen en zuurstof moeten voorzien zijn voor een deel dicht gestraald. Hierdoor genezen de operatiewonden die de tandarts of kaakchirurg maakt vaak zeer slecht. Ook bestaat een reële kans dat uw kaakbot afsterft na de ingreep. (osteoradionecrose)

Hierom wordt in veel gevallen uw kaakbot op de ingreep voorbereid met hyperbare zuurstof. U moet dan denken aan 20 sessies (4 weken) voorafgaand aan de ingreep, waarna de ingreep kan plaatsvinden. Direct na (de dag na) de ingreep is het aan te raden nog 10 sessies hyperbare zuurstof te volgen. Zo helpt deze therapie bij het herstel, de genezing na de ingreep doordat infecties worden geremd en zwelling van het geopereerde gebied wordt bestreden.

Dus kort gezegd: een ingreep aan uw gebit na een bestraling behoort bij de specialist bijzondere tandheelkunde of de kaakchirurg. Hyperbare zuurstoftherapie kan problemen met de wondgenezing en met uw kaakbot voorkomen. Vraag uw behandelend specialist naar de mogelijkheden van deze therapie.

Drs. H.A. Hilhorst
Arts hyperbare geneeskunde
IvHG Waalwijk

Een vraag over hyperbare zuurstoftherapie? Dokter Hilhorst geeft persoonlijk antwoord

Mijn naam is Ariën Hilhorst. Ik ben sinds een aantal jaren actief als behandelend arts en voorlichter bij het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde. Hyperbare zuurstoftherapie is niet nieuw maar toch bij heel veel mensen onbekend of onjuist bekend. Ik heb mij tot doel gesteld de behandeling met hyperbare zuurstof bij zoveel mogelijk mensen op een zo duidelijk mogelijke manier toe te lichten.

Onderdeel daarvan is dat u mij op kanker.nl vragen kunt stellen. Vragen zoals: “Ik ben twee jaar geleden bestraald en heb nu pijnklachten in het gebied waar ik bestraald ben. Helpt hyperbare zuurstof daartegen?” Of: “Ik blijf maar bloed plassen na mijn bestraling wegens prostaatkanker. Is daar met hyperbare zuurstof iets aan te doen?” In beide gevallen zou het antwoord “ja” kunnen zijn. Maar ook: “Ik heb alleen chemotherapie gehad. Werkt hyperbare zuurstoftherapie dan ook voor mij en wat zijn de eventuele bijwerkingen?” Vraagt u gerust. De vragen kunnen anoniem gesteld worden.

NB: met ingang van 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om vragen te stellen aan dr Hilhorst.
Van mei 2015 tot 1 januari 2018 zijn vragen gesteld over hyperbare zuurstoftherapie aan Ariën Hilhorst, behandelend arts en voorlichter bij het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde. De vragen en antwoorden kun je nog steeds inzien door op de button van kanker.nl te klikken.