Vraag en antwoord

Woensdag 22-10-2014
foto 1Gisteravond heb ik nog een aantal vragen doorgestuurd naar Stefan. Vragen waarop ik graag antwoorden wil. Hoe langer het duurt, hoe langer deze lijst wordt. De Tsjechische communicatie loopt via Katka. Ze denkt dat ze die vragen op dit moment nog niet kan stellen omdat de belangrijkste vraag eerst beantwoord moet zijn, namelijk “heeft het zin om naar Tsjechie te komen voor een second opinion”. Ze verwacht ook alleen de secretaresse te spreken te krijgen en niet de arts zelf.

Het kriebelt wel in mijn buik. De snowboots en handschoenen moeten ook mee hoor. Er wordt vanaf vandaag in delen van Duitsland en Tjechie veel sneeuw verwacht. Ook daar moeten we rekening mee houden. Zeker op de heenweg.

Een antwoord uit Praag
Katka heeft de secretaresse van het protonencentrum in Praag gesproken. Helaas kunnen ze daar niets voor mij betekenen. Ze hebben de therapie nog nooit op de tong toegepast. De tong is een spier die constant in beweging is en dat is de reden dat ze deze precisie therapie niet op die plaats kunnen en willen toepassen. Ze kunnen niet zeggen of ergens anders in de wereld die ervaring er wel is.

Dan ga ik vrijdag maar beginnen aan het traject in het AVL. Jammer! Aan de ene kant een grote opluchting en aan de andere kant een grote tegenvaller.

foto 13Maar Stefan zou Stefan niet zijn als hij het hierbij zou laten. Als die zijn zinnen ergens op gezet heeft dan bijt hij zich erin vast, zeker als hij overtuigd is van zijn gelijk. Van wie heeft ie dat gedram toch? Hij heeft gelezen dat sommige protonenklinieken de tong wel behandelen. Hij heeft het internet afgestroopt en vertelt me nu dat hij al deze klinieken ook aangeschreven heeft en hoopt hier snel antwoord op te krijgen.

Leo is het helemaal met Stefan eens. Er is toch wel een manier om een tong lam te leggen? Dat moet toch niet zo moeilijk zijn. Wel fijn dat Stefan er zoveel tijd in steekt. Straks kunnen we hopelijk een aantal antwoorden naast elkaar leggen en met elkaar vergelijken. Wat het ook wordt, we kunnen achteraf altijd zeggen dat we alle opties uitgezocht hebben en voor de beste hebben gekozen.

Hieronder de lange lijst met ziekenhuizen of protonenklinieken die hij aangeschreven heeft voor meer informatie:

Houston, TX
http://www.mdanderson.org/patient-and-cancer-information/proton-therapy-center/conditions-we-treat/head-and-neck-cancers/index.html

Jacksonville, FL
http://www.floridaproton.org/cancers-treated/head-neck-cancer

Seattle, WA
http://www.seattlecca.org/diseases/head-neck-cancer-overview.cfm

Boston, MA
http://www.massgeneral.org/radiationoncology/burrprotoncenter.aspx

Hampton, VA
http://www.hamptonproton.org/

New Jersey / Oklahoma / Seattle
https://www.procure.com/

San Diego, CA
http://www.scripps.org/services/cancer-care__proton-therapy/conditions-treated__proton-therapy-for-head-and-neck-cancers

St. Louis, MO
http://www.siteman.wustl.edu/contentpage.aspx?id=7775

Villigen PSI West, Switzerland
http://www.psi.ch/protontherapy/

Shizuoka, Japan
http://www.scchr.jp/english/hospital/toha.html

Van een aantal heeft Stefan bericht gekregen dat ze de therapie niet op de tong toepassen. Dit heeft te maken met het feit dat de tong een spier is die constant in beweging is. Ook heeft hij een reactie gehad waar hij eerst  $14,300.00 moet overmaken voordat er een second opinion wordt gedaan. $14,300.00 is gelijk aan € 11,307.00. Maarrrrrrrrrrr, hij heeft ook een hele positieve reactie ontvangen van een gespecialiseerde kliniek met ervaring in hoofd-hals kanker. Hij heeft rechtstreeks contact met de specialist. Ze willen nu naast de verwijsbrief meer specifieke medische informatie hebben. Dit gaan we opvragen in het AVL en ik moet een verklaring ondertekenen dat zij mijn medische informatie mogen inzien.

foto 14Zolang er niets zeker is begin ik vrijdag denk ik toch maar alvast aan het traject in het AVL. Ik kan tot aan het moment van bestralen altijd nog zeggen ik doe het niet. Het voelt een beetje alsof dit niet over mij gaat. In de discussies met al die klinieken speelt “Mijn Tong” de hoofdrol. Mijn hoofd duizelt ervan. Dat de mannen het er niet bij laten zitten vind ik prima maar ik moet nu aan mezelf denken en wat afstand nemen. Ik hoor het wel als men mij nodig heeft. Snapt iemand mij nog?

Mensen die zich toeleggen op de Weg moeten voordat ze deze betreden, allereerst het werkelijke van het onwerkelijke leren onderscheiden.
Thomas Cleary

12 gedachten over “Vraag en antwoord

  • De reiskosten en het verblijf worden niet vergoed. Het maakt niet uit of het voor een second opinion of voor een behandeling is.
   Zelf zou ik het niet redden om al die informatie te verzamelen.

 1. Wat fijn dat je mannen zo met je mee zoeken naar ‘het juiste’. Wel ver weg allemaal. Jammer dat Tsjechië niet de ervaring met ‘de tong’ heeft..
  En dat duizelen in uw hoofd.. Daar kan ik me iets bij voorstellen! Afstand nemen is dan wel even fijn, maar ook erg moeilijk denk ik.
  Sterkte! Ik hoop dat Stefan gauw duidelijkheid kan geven over de specialist in… Dat stond er volgens mij niet bij..waar?
  Liefs van Es

 2. Stefan heeft met verschillende artsen contact dus ik ben nog steeds in de race voor de protonentherapie. En nee, de namen en plaatsen kan ik nog niet zeggen. Als duidelijk is of het zin heeft om naar een ander ziekenhuis te gaan moet de verzekering ook nog toestemming geven. xxx

 3. Hallo Marga,

  Ik hoop dat de protonentherapie toch ergens gaat gebeuren. Natuurlijk voor jou maar ook voor alle andere mensen die bestraald moeten worden.
  Over de bestraling zoals die in Nederland wordt gegeven, kan je de ervaringen van andere mensen lezen. En ook de bijwerkingen. Ervaringen met protonentherapie en de eventuele bijwerkingen moet je ook ergens kunnen lezen om goed te kunnen vergelijken.
  Groetjes Astrid

  • Helaas hebben we nog geen ervaringsverhalen over protonentherapie op de tong kunnen vinden. Heb wel contact gehad met een meneer die naar Zwitserland is geweest voor een oogtumor. Die was heel positief. Ook bij prostaatkanker wordt deze therapie veel toegepast. We blijven zoeken!

 4. Lieve Marga en Leo,
  Wat een spannende tijd! Hopelijk lukt het om toch een kliniek te vinden waar ze dit wel kunnen. We denken aan jullie! Heel veel sterkte.

  Groetjes, Henk en Karin

 5. Dappere Marga en Leo,
  elke dag in gedachten bij jullie–
  dankbaar voor je collegiale steun —wij zijn er met en voor elkaar!
  Je cadeau (ingelijst) ontroerd me diep omdat juist in deze tijd voor jullie denken jullie ook aan mij!
  Ik draag mijn medaille voor jullie, die het veel meer verdienen …
  verbonden in hoop, geloof en liefde

  Teresa

 6. Lieve Theresa,

  Ik ben er trots op dat ik je ken. Als er iemand is die zo’n mooie onderscheiding verdient ben jij het wel. Draag hem met ere. Veel liefs en hou je goed,
  Marga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.